Twee mannen op luchthaven beschuldigd van wiswassen gelden

PHILIPSBURG—Twee Marokkanen uit Nederland, die bij aankomst op de luchthaven hoge bedragen geld in verschillende valuta’s bij zich hadden, werden donderdag beschuldigd van witwaspraktijken door het Gerecht in Eerste Aanleg.

De inwoners van Amsterdam A.A. (28) en H.A. (27) werden door de douane ingerekend toen men meer dan 15.000 dollar op hen aantrof op 20 april. Personeelsleden van Air France hadden de douane op de luchthaven ingelicht over de aankomst van het duo. Geldbedragen boven de 20.000 gulden (11.000 dollar) moeten gerapporteerd worden bij de autoriteiten.

Tijdens het verhoor stelden de twee dat zij niets hadden aan te geven, maar in hun handbagage werd cash in euro’s en dollars aangetroffen. De mannen presenteerden zich als autohandelaars en verklaarden dat het gemakkelijk was om met cash geld te betalen tijdens het reizen. Zij waren van plan in een ‘all inclusive’ resort op St. Maarten in te checken.

Officier van Justitie Gonda van der Wulp verklaarde dat de praktijken van de mannen wezen op witwassen, zoals het bezit van een fors bedrag in biljetten van lagere waarde.

A.H. wilde niet zeggen waar het geld vandaan kwam en A.A. wilde niet bewijzen dat het geld inderdaad te maken had met een lening. De officier van Justitie verklaarde dat zij geen boete zou eisen zoals gewoonlijk, maar in plaats daarvan eiste zij een maand voorwaardelijke gevangenisstraf met twee jaar proeftijd voor de twee, terwijl het geld in beslag moest worden genomen.

Advocaat Brenda Brooks wees erop dat de mannen geen nationale wetten hadden overschreden. “Pas als alle bedragen bij elkaar werden opgeteld werd de 11.000 overschreden”, verklaarde zij. Men kon echter niet bewijzen dat de twee samen op reis waren. Zij haalde ook aan dat de regels om geld aan te geven niet duidelijk vermeld waren op de immigratieformulieren of op de informatieborden in de aankomsthal van de luchthaven.

Brooks kon begrijpen dat de mannen een groot bedrag op zak hadden, omdat zij St. Maarten bezochten tijdens carnaval. Zij wilden uitgaan, de eilanden bezoeken en ook de reis naar Curaçao betalen.

Rechter Tamara Tijhuis doet uitspraak op 13 september.  

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.