Monumentenzorg stelt Isla aansprakelijk

WILLEMSTAD — De Stichting Monumentenzorg wil als eigenaar van een groot gedeelte van het Jan Kok-gebied, waaronder ook de saliña’s, de Isla aansprakelijk stellen voor de olieramp.

Het gebied wordt momenteel door een grote groep vrijwilligers en ongeveer zeventig man van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) schoongemaakt.

De Stichting Monumentenzorg heeft het advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne ingeschakeld en een brief naar de Isla-raffinaderij gestuurd. Er wordt onderzoek gedaan naar de schade (schaderapport) aan het natuurgebied, aldus directeur van de stichting George Schmit. Ook de schade door schoonmaakwerkzaamheden wordt daarin meegenomen. “Natuurlijk zijn we blij met de inspanningen, maar het zomaar af en aan rijden op het terrein van grote trucks en loaders zonder enige toestemming of overleg, is een andere zaak.”

De Haven Veiligheidsinspectie (HVI) die het onderzoek leidt, zei eerder dat pas als monsters van de aangespoelde olie is geanalyseerd, met zekerheid gesteld kan worden dat de olie afkomstig is van het olielek bij de Curaçao Oil Terminal (COT) te Bullenbaai en dat dat PdVSA aangerekend kan worden.

Ondertussen heeft PdVSA vanaf het weekeinde mankracht en materieel beschikbaar gesteld voor de schoonmaak van het gebied. Volgens kustwachtwoordvoerder Roderick Gouverneur is het olielek door de kustwacht op 17 augustus bij daglicht vanuit de lucht geconstateerd. De dagen daarop is het afdrijven van de olie gefotografeerd en aan het ministerie van GMN gerapporteerd. Op zee heeft de olievlek nog steeds een grote omvang, aldus Gouverneur. “Het is niet duidelijk hoe groot het oppervlak is. Het gevaar bestaat nog wel dat het naar het westen afdrijft waardoor mogelijk ook andere gebieden gevaar zouden kunnen lopen.”

De ingang van het gebied van Jan Kok is inmiddels door de Isla-raffinaderij afgesloten met een boei. “De schoonmaakploeg van GMN wordt net zo lang ingezet totdat het gebied schoon is. Overigens hebben zich gisteren ook een hoop vrijwilligers van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en de Curaçao Port Authorities (CPA) ingezet”, aldus woordvoerder Jair Santos Gonçalves. Demissionair premier Gerrit Schotte (MFK) is terug van zakenreis op St. Maarten en heeft vanochtend het gebied voor het eerst bezichtigd en geholpen bij de schoonmaak. Ook de demissionaire minister van Economische Ontwikkeling, Abdul Nasser el Hakim (MFK), heeft gisteren hulp geboden bij onder andere de schoonmaak van krabben.

Amigu di Tera en Defensa Ambiental nemen de olieramp zeer hoog op. “Het moet eens afgelopen zijn met deze onverschilligheid waarvoor nu de natuur van Curaçao een dure prijs betaalt. Er is in het verleden en vandaag de dag geen werk gemaakt van een behoorlijk natuurbeheer, noch van controle op lekkages en andere emissies van de olie-industrie, noch van een sluitende wetgeving”, aldus de organisaties die een brief naar Schotte hebben gestuurd waarbij zij met spoed verzoeken om een coördinatie tot stand te brengen bij de verschillende ministeries.

“De olieramp valt onder de verantwoordelijkheid van verschillende ministeries. Deze zouden een team van deskundigen moeten aanwijzen met voldoende mandaten om op zowel op korte als langere termijn voorstellen te doen en de uitvoering daarvan te leiden, opdat niet alleen de dringende zaken worden aangepakt maar ook zaken met betrekking tot de wetgeving, preventie en beheer”, aldus Amigu di Tera en Defensa Ambiental. De organisaties wijzen er tevens op dat nu zelfs een toeristische attractie dreigt te verdwijnen. “Verder staan ook andere natuurgebieden onder voortdurende druk, en de overheid biedt geen weerstand tegen de afkalving van het landschap met zijn vegetatie en dieren die samen de identiteit van onze omgeving uitmaken.”

(Amigoe)

Stichting Monumentenzorg is represented by attorney Dave Liqui-Lung of law firm VanEps Kunneman VanDoorne on Curacao.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.