FAS sleept Aqualectra voor de rechter

WILLEMSTAD — Fundashon Akshon Sivíl (FAS) heeft een verzoek voor een kort geding tegen nutsbedrijf Aqualectra ingediend. Met de gang naar de rechter wil de stichting bewerkstelligen dat Aqualectra haar jaarcijfers over de jaren 2010 en 2011 bekend maakt.

Volgens FAS heeft het nutsbedrijf tegen het Burgerlijk Wetboek gehandeld, door zijn jaarcijfers niet te publiceren of openbaar te maken voor burgers.

Het is niet voor het eerst dat FAS van Aqualectra inzage eist in de jaarcijfers. Op 20 augustus van dit jaar werd het nutsbedrijf middels een brief al dringend verzocht om inzage te geven. Toen er op deze brief geen antwoord kwam, toog FAS-voorzitter Ruben Suriel op 27 augustus naar Aqualectra om daar inzage te vragen in de jaarcijfers. Volgens het verzoekschrift voor het kort geding van FAS kreeg Suriel daar te horen dat de door hem gewenste stukken ‘er niet waren’. Volgens FAS handelt Aqualectra, door geen inzage in de jaarcijfers te geven, tegen haar wettelijke en statutaire verplichtingen.

FAS stelt dat er in deze zaak sprake is van een spoedeisend belang, omdat het handelen van het nutsbedrijf tegen bestaande verplichtingen, zeker gezien de huidige financiële problemen van het bedrijf, een ‘belangrijke indicatie is dat een ongestoorde en betaalbare nutsvoorziening zeer wel mogelijk in gevaar komt’. Verder betoogt FAS als eiseres in deze zaak dat er sprake is van wanbeleid bij Aqualectra. Dit wanbeleid kan op een behoorlijke en substantiële wijze aan de orde worden gesteld, nadat de stichting inzage in de jaarcijfers heeft gekregen.

De Fundashon Akshon Sivíl eist van de rechter dat hij Aqualectra verplicht om de jaarrekeningen over 2010 en 2011, vergezeld van jaarverslagen en een accountantsverklaring, binnen drie dagen na de uitspraak in het kort geding, ter inzage te leggen bij het kantoor van het nutsbedrijf. Ook in het geval dat deze jaarrekeningen niet zijn goedgekeurd, verzoekt FAS de rechter om deze ter inzage te laten leggen. Dit allemaal op straffe van een dwangsom van 10.000 gulden per dag.

Aan het kort geding van FAS hebben zich ook twee burgers toegevoegd. Het gaat hierbij om Bernarda Plaisier-Kerstens en Arthur Donker, omdat zij vinden als consument belang te hebben bij een ongestoorde en betaalbare voorziening van water en elektra door Aqualectra.

(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.