Governor asks advice about interim-cabinet

WILLEMSTAD--Curaçao Governor Frits Goedegdrag has asked advice from legal experts Carl Gruning and Roque Koeyers on the request by twelve of the 21 members of Parliament to install a "business cabinet" of professionals that will replace the already caretaker MFK/PS/MAN government.

"The authority of Parliament and/or the governor to take steps that must lead to forming an interim-cabinet is contested by some. This has created a situation where there is a certain impasse between the administration and the legislature," Goegedrag wrote in a letter to outgoing Prime Minister Gerrit Schotte (MFK).
 
The latter on 3 August had submitted the resignation of his cabinet and the governor agreed to dissolve Parliament and call early elections on 19 October for a new legislature to take office on 2 November. The opposition parties PAR, PNP, FOL and independent member Eugene Cleopa (formerly MAN) with a total of 11 seats then wanted to pass no-confidence motions against individual ministers to send them home from now, but Parliament Chairman Ivar Ajes (PS) will not call any public meetings to allow it.
 
That same group, expanded with also independent (former MFK) parliamentarian Dean Rozier, now want Goegedrag to initiate the formation of an interim cabinet that they will support with a majority of 12 in the 21-seat legislature.
 
Gruning and Koeyers have been asked to advise the governor on such "after hearing the opinion of all actors involved," with as guideline the constitutional and political possibilities. Their report is due on Wednesday 5 September at the latest.

 

Gouverneur vraagt advies over interim-kabinet

Gouverneur Frits Goedgedrag van Curaçao heeft staatsrechtsgeleerden Grüning en Koeijers in de arm genomen. Die moeten hem van advies dienen voor hij een besluit neemt over het verzoek van een aantal Statenleden om een interim-kabinet te mogen samenstellen. Een slimme zet volgens politiek analist Gilbert Cijntje.

Op dinsdag 28 augustus dienden twaalf Statenleden een schriftelijk verzoek in bij de gouverneur om een raadplegingsronde te starten met als doel een interim-kabinet te vormen. Het verzoek volgde op het besluit van Statenvoorzitter Ivar Asjes op vrijdag 24 augustus om alle Statenvergaderingen tot aan de verkiezingen te schorsen. Hij wilde zo voorkomen dat ‘oppositieleden een coup zouden plegen tegen het demissionaire kabinet Schotte.’

Volgens Cijntje bevindt de gouverneur zich in een moeilijke positie. Welk besluit hij ook neemt, er zal altijd een deel van de bevolking zijn dat hem dat niet in dank af zal nemen. “Bekend maken dat hij onafhankelijke adviseurs in de arm neemt is daarom een slimme zet en moet hem zuiveren van iedere verdenking van partijdigheid.”

“De Gouverneur twijfelt of hij het verzoek van de twaalf Statenleden in kan willigen omdat er geen wet bestaat die voorziet in een oplossing voor dit soort situaties”, legt Cijntje uit. “Een parlement naar huis sturen, dat mag volgens de wet, maar wat hij daarna moet doen, daar zijn geen regels voor. Zo weet hij niet met wie hij wel en niet moet praten om bijvoorbeeld een formateur te benoemen.”

“Deze situatie is niet makkelijk in een wet te vatten. In Nederland zaten ze met hetzelfde dilemma toen de koningin door samenleving en politiek ervan werd verdacht dat ze expres PVV-leider Geert Wilders buiten de formatie wilde houden. Om de koningin uit dit lastige parket te verlossen is er toen besloten om de benoeming van een formateur
niet meer bij de koningin te leggen, maar bij de Kamer.

Een ander moeilijk punt waar de gouverneur volgens Cijntje mee te kampen heeft is het gedrag van Statenvoorzitter Ivar Asjes. “De Statenvoorzitter is volledig in zijn recht om de vergaderingen te schorsen zoals hij afgelopen vrijdag besloot. Alleen, het lijkt niet democratisch en dat voelt niet goed aan. De gouverneur kan de wet interpreteren, maar daar gaat het niet alleen om. Het besluit dat hij uiteindelijk neemt kan grote gevolgen hebben in de samenleving en mensen kunnen met een nare smaak achter blijven.”

Volgens Cijntje is het te verwachten dat Grüning en Koeijers  met een zuiver juridisch onderbouwd advies komen. “Daarvoor zullen ze naar andere, soortgelijke situaties gaan kijken. Dat is niet makkelijk want een situatie als deze is nooit eerder voorgekomen op Curaçao of de Antillen.”

Uiterlijk 5 september moet het advies er liggen. Precies op tijd voor de opening van het nieuwe Statenjaar op dinsdag 11 september. Dan gaat de gouverneur zijn besluit naar alle verwachting toelichten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.