Nieuw onderzoek Spelonkzaak Bonaire

KRALENDIJK  Politie en justitie moeten nieuw onderzoek doen in de zogeheten Spelonkzaak op Bonaire. Twee broers van het eiland die eerder op de Antillen onherroepelijk zijn veroordeeld wegens betrokkenheid bij een dubbele moord in 2005, zijn mogelijk ten onrechte veroordeeld. 

Dat heeft het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van   Aruba, Curacao and St. Maarten and Bonaire, St. Eustatius en Saba, meldt de NOS.

Enkele weken geleden bepleitte advocaat Geert-Jan Knoops een herzieningsverzoek bij het hof op de Antillen. Volgens hem zijn twee veroordeelden onschuldig.
 
De Spelonkzaak speelt op het Caribische eiland Bonaire. Twee Bonairianen zijn onherroepelijk veroordeeld voor de moord op twee broers, in juli 2005. Volgens een verklaring van een mededader zouden zij met zijn drieën de broers naar een afgelegen plek hebben gelokt en ze daar hebben doodgeschoten. De twee Bonairianen hebben altijd ontkend iets met de moorden te maken te hebben.
 
Knoops ontdekte in een eigen onderzoek dat het NFI eerder onvolledig onderzoek heeft gedaan aan een computer van een van de veroordeelden. Ook waren in het politieonderzoek zendmastgegevens niet goed onderzocht. De computer en de zendmastgegevens bevestigen het alibi van de twee veroordeelden, volgens Knoops.
 
Advocaat Knoops is tevreden met de uitspraak, hoewel hij niet helemaal gekregen heeft wat hij wilde. "Dit is meer dan we een paar maanden geleden konden denken. Het is weliswaar geen volwaardige heropening, maar er komt wel onderzoek onder leiding van een nieuw team."
 
Bij een volwaardige heropening zou een van de veroordeelden het onderzoek in vrijheid kunnen afwachten. Nu blijft hij vastzitten. De andere mogelijk onterecht veroordeelde had een kortere straf en is al vrij.
 
Related article 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.