Pais wil begrotingswet om gulden te redden

WILLEMSTAD — Een begrotingswet waarin normen van het College financieel toezicht (Cft) wettelijk worden verankerd, een nieuw en betaalbaar ziekenhuis in Otrobanda, het instellen van een instituut voor een nationale dialoog en minimumstraffen voor gewelddadige overvallen.

Dit zijn enkele voorstellen in het actieprogramma Un Pais pa nos tur (een land voor ons allemaal) van de politieke partij Partido pa Adelanto i Inovashon Soshal (Pais), dat vanmiddag wordt gepresenteerd.
 
In het partijprogramma: Un Pais pa nos tur staan niet alleen de ambities van de partij, maar het document moet ook als uitgangspunt dienen voor iedere mogelijke toenadering met andere partijen bij het proces om een nieuwe regering voor Curaçao te vormen.
 
Pais stelt in haar actieprogramma zich zorgen te maken over het feit dat de economie niet meer loopt, er nergens geld voor is en het gebrek aan eerlijkheid en fatsoen in het bestuur van het eiland. De partij wil het land van een bankroet redden, de economie weer aan de gang helpen en meer ruimte creëren om in de bouw van Curaçao te investeren. Pais garandeert haar kiezers dat al haar eventuele ministers de noodzakelijke capaciteiten moeten hebben en ook een screening moeten hebben doorstaan.
 
Pais heeft in haar programma tien actiepunten vastgesteld, waarmee zij aangeeft een compromis met de kiezers op Curaçao aan te gaan. De partij wil om te beginnen Curaçao een nieuwe en bekwame ploeg aanbieden die nieuwe ideeën heeft. Deze nieuwe ploeg wil dat Curaçao een eigen begrotingswet kent. In deze wet dienen de normen en eisen, die door het Cft worden gehanteerd, wettelijk te worden vastgelegd. Dit is een van de maatregelen, die de partij wil invoeren om de gulden te redden. In dit verband staat Pais een goede relatie met de Centrale Bank voor, overheids-nv’s te laten functioneren als privé-bedrijven, het verschuiven van directe naar indirecte belastingen, waarbij de nadruk moet komen te liggen op het voorkomen van verdere koopkrachtdaling van burgers. Ook wil Pais met een investeringsplan komen om noodzakelijke investeringen te plegen in onderwijs, gezondheidzorg, economie en veiligheid.
 
Prioriteit heeft voor Pais ook het nieuw leven inblazen van de economie. De partij wil dit bewerkstelligen door het vertrouwen in de lokale economie te herstellen door met een nieuw beleid te komen dat vertrouwen uitstraalt. Pais maakt zich sterk voor het creëren van een Curaçao Financial Services Board om de off-shore sector te stimuleren. Naast investeren in lokale wijken en infrastructuur wil Pais ook komen tot tripartiete afspraken tussen de sociale partners om de productiviteit te verhogen.
 
Pais maakt zich verder sterk voor de introductie van een algemene ziektenkostenverzekering in samenwerking met verzekeringsmaatschappijen en een algemene pensioenregeling, die steunt op ouderdomspensioen aov, bedrijfspensioen en de mogelijkheid voor een extra privé-pensioen.
 
(Amigoe)
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.