Schotte wil Fort Amsterdam niet verlaten

WILLEMSTAD - Demissionair premier Schotte zit met zijn minister van Financiën nog altijd in het regeringsgebouw Fort Amsterdam in Curaçao. De andere leden van zijn regering zijn vertrokken. Zij waren van plan om weer terug te komen, maar dat lukt ze waarschijnlijk niet meer.

 
De politie op het eiland heeft zich achter de nieuwe premier Stanley Betrian geschaard. Fort Amsterdam wordt door de agenten zwaar bewaakt, niemand kan er in of uit. Leden van de partij van Schotte probeerden het gebouw binnen te komen, maar zij werden door de politie tegengehouden.
 
Schotte weigert plaats te maken voor de interim-regering die gisteren werd benoemd door de gouverneur. De gouverneur is hoofd van de regering en de vertegenwoordiger van het Nederlandse staatshoofd op Curaçao. Schotte heeft met de leden van zijn regering in het regeringsgebouw in Willemstad de nacht doorgebracht en is van plan om daar te blijven tot de verkiezingen van 19 oktober. 
 
Nu de politie achter Betrian staat, lijkt "het pleit beslecht", zegt correspondent Dick Drayer. "Het is wachten op Schotte en zijn minister, maar zij gaan het regeringsgebouw waarschijnlijk niet vrijwillig verlaten."
 
Betrian en Schotte hebben nog geen contact gehad. Betrian probeerde Schotte gisteravond te spreken, maar die hield de deur van zijn werkkamer dicht. Honderden aanhangers van Schotte hadden zich verzameld voor het regeringsgebouw. Inmiddels zijn er geen demonstranten meer op straat.
 
In een gesprek met een televisiezender uit Venezuela liet Schotte weten dat er sprake is van een staatsgreep. Nederland zou daar volgens hem achter zitten. Hij roept landen in de regio op om hem te helpen. Volgens Schotte zijn er al steunbetuigingen binnengekomen van Venezuela, Haïti en de Kaaimaneilanden.
 
Het kabinet van Schotte is sinds 2 augustus demissionair; enkele parlementariërs waren uit Schottes coalitie gestapt, waardoor de regering niet meer kon steunen op een meerderheid.
 
De oppositie eiste dat Schotte zou opstappen, maar doordat de parlementsvoorzitter geen zitting bijeenriep kon er niet over worden gestemd. Gisteren benoemde de gouverneur een interim-regering onder leiding van oud-gezaghebber Betrian. Zijn kabinet moet voor de verkiezingen op 19 oktober de financiën met Nederland op orde brengen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.