Griffier Silvin Cijntje geschorst

WILLEMSTAD – Het parlement onder leiding van Statenvoorzitter Dean Rozier heeft vandaag griffier Silvin Cijntje geschorst voor onbepaalde tijd. De vergadering, waarbij het interim-kabinet aanwezig was, vond plaats in het Renaissance Hotel.

Tijdens de schorsing wordt onderzoek gedaan naar de werkwijze van Cijntje.

De grote reden voor de schorsing van Cijntje is het feit dat de griffier Dean Rozier niet erkent als Statenvoorzitter. Cijntje blijft achter Asjes staan, omdat volgens hem de vergadering waarin Asjes werd afgezet niet volgens de regels is verlopen.
 
Tijdens de vergadering werd er gelijk unaniem een nieuwe griffier gekozen: jurist en voormalig griffier van de Staten van de Nederlandse Antillen, Frank Hanze. Een andere zorg die het parlement van de Groep van Twaalf aankaartte was de kosten van de twee Statenvergaderingen die het parlement noodgedwongen in het Plaza Hotel moest houden. Asjes weigert namelijk de sleutels van het Statengebouw te overhandigen. Statenlid Humprey Davelaar wist wel een oplossing voor de gemaakte kosten en diende een voorstel in dat Asjes hiervoor moet opdraaien. Ook dit voorstel werd unaniem aangenomen.
 
Stanley Betrian, premier van het interim-kabinet, voerde vandaag ook het woord en legde aan het parlement uit hoe het kabinet invulling geeft aan de vijf punten die de gouverneur hen heeft opgelegd. Vooral het herstel van de democratie, de financiële situatie van Curaçao en de screening voeren hierbij de boventoon. Na het verslag van Betrian was het de beurt aan de Statenleden om hun frustratie te uiten over het reilen en zeilen in het politieke landschap. Vooral PAR-statenlid Pedro Atacho gaf een emotioneel betoog waarin hij ex-premier Gerrit Schotte betichtte van een staatsgreep, omdat hij na zijn ontslag als burger Fort Amsterdam heeft bezet.
 
Asjes heeft ook lucht gekregen van de vergadering van het afgesplitste parlement en heeft om 13.30 uur een klacht tegen Dean Rozier ingediend bij het Openbaar Ministerie. OM-persvoorlichter Norman Serphos bevestigt dat Asjes de klacht heeft ingeleverd bij de hoofdofficier. De klacht is doorgespeeld aan de Officier van Justitie die zich erover zal buigen. Voor de gelegenheid heeft Asjes de klacht ingediend en ook een brief gestuurd aan Rozier. In de brief beticht Asjes Rozier van het vervalsen van documenten, omdat Rozier de documenten als Statenvoorzitter tekent. Daarnaast benadrukt Asjes nogmaals dat de benoeming van Rozier als Statenvoorzitter niet legaal is.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.