Nederland en bestuurders Caribisch Nederland sluiten akkoord over fiscaal pakket

Staatssecretaris Weekers presenteert een pakket aan maatregelen voor Caribisch Nederland dat een aantal knelpunten in de economische ontwikkeling van de eilanden wegneemt.

 
Staatssecretaris Weekers van Financiën en de bestuurders van Bonaire, Sint Eustatius  en Saba hebben vandaag een pakket aan wijzigingen afgesproken tijdens een overleg over het fiscale stelsel van Caribisch Nederland. Deze wijzigingen zullen een aantal knelpunten in de economische ontwikkeling van de eilanden wegnemen en de koopkracht van de burgers, met name voor de eerste levensbehoeften, verbeteren. Aanleiding voor het gesprek was een afspraak uit 2010 bij de totstandkoming van het nieuwe belastingstelsel op de eilanden. Afgesproken is toen dat de opbrengst van het nieuwe stelsel in 2011 gelijk zou moesten zijn aan de opbrengst van het oude fiscale stelsel, rekening houdend met de inflatie. Omdat het nieuwe fiscale stelsel van Caribisch Nederland over 2011 circa 5 miljoen dollar  meer zal opbrengen dan voorzien, is er budget beschikbaar om het stelsel te verbeteren.  Deze meeropbrengst wordt met name veroorzaakt door de vastgoedbelasting, die meer dan het dubbele op zal gaan brengen dan oorspronkelijk geraamd.
 
Gezamenlijk is overeenstemming bereikt over een pakket aan maatregelen. Zo wordt het nultarief van eerste levensbehoeften in de Algemene Bestedingsbelasting uitgebreid om de koopkracht te verhogen, wordt de accijns op benzine verlaagd met 10 cent vanwege het gebrek aan openbaar vervoer op de eilanden en wordt  de eerste 50.000 USD van de waarde van tweede woningen (dat zijn woningen als bedoeld in artikel 4.3 van de Belastingwet BES) van natuurlijke personen vrijgesteld in de vastgoedbelasting. De eilandbesturen zullen weer prijscontroles invoeren, indien nodig in samenwerking met de Rijksoverheid, zodat de lastenverlichting door de verlaging van de algemene bestedingsbelasting mogelijk wordt ook daadwerkelijk in de prijzen voor consumenten terug te vinden zal zijn.
 
 “Dit pakket zal een verlichting bieden voor de  dagelijkse kosten van het levensonderhoud van de burgers op de eilanden,” aldus een tevreden staatssecretaris Weekers.
 
Daarnaast wordt een impuls aan de economie van de eilanden gegeven. Vanwege de verwachte hogere opbrengst van de vastgoedbelasting wordt het tarief van de vastgoedbelasting verlaagd van 1,0 procent naar 0,8 procent, het percentage dat in het oorspronkelijke wetsvoorstel was opgenomen. De hotelsector is een belangrijk onderdeel van de eilandeconomie. Om de ontwikkeling van deze sector te stimuleren wordt het tarief van de vastgoedbelasting voor de hotelsector gehalveerd van 0,8 procent naar 0,4 procent. Tenslotte zal er een investeringsfaciliteit in de vastgoedbelasting worden opgenomen. Dat betekent dat de waardestijging van onroerende zaken door investeringen (nieuwbouw, renovatie, uitbreiding) voor 5 jaar vrijgesteld zal worden van de vastgoedbelasting.
 
De waardebeschikkingen voor de vastgoedbelasting zullen deze maand verstuurd worden. De aanslagen voor de belastingjaren 2011 en 2012 zullen zo spoedig mogelijk hierna opgelegd worden. Omdat deze belastingjaren gezamenlijk opgelegd zullen worden voor het einde van 2012, zal het tarief 2011 en 2012 met 0,2% extra worden verlaagd.
 
De maatregelen voor de vastgoedbelasting zullen, indien het wetsvoorstel hiertoe wordt aangenomen door de Staten-Generaal, per 1 januari 2011 ingaan en de overige maatregelen zullen per 1 januari 2013 ingaan.
 
Naast het pakket van maatregelen zal de staatssecretaris van Financiën zich blijven inzetten om de dubbele indirecte belasting op goederen die vanuit Sint Maarten worden ingevoerd op te lossen. 
 
 “Het was een constructief gesprek. In goed overleg zijn we het eens geworden over een pakket aan  maatregelen dat een aantal knelpunten in de economische ontwikkeling van de eilanden zal wegnemen en dat de koopkracht van de burgers, met name via verlaging van de kosten voor de eerste levensbehoeften, ten goede komt. Ik zal dit pakket aan maatregelen via een nota van wijziging op het wetsvoorstel Overige Fiscale Maatregelen 2013 aan de Tweede Kamer voorleggen”,  aldus staatssecretaris Weekers.
 
“De gehele delegatie van de eilanden is verheugd over het totaalpakket en in het bijzonder met de betrokkenheid van de staatssecretaris. De staatssecretaris heeft voortdurend aandacht voor de economische ontwikkeling op de eilanden en onderneemt stappen om deze te verbeteren”, aldus de delegatieleden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.