Screeningswet zo snel mogelijk op agenda Staten

WILLEMSTAD — De nieuwe landsverordening, die de screening van kandidaat-ministers voor een volgend kabinet moet regelen, zal zo snel mogelijk op de agenda van een openbare vergadering van de Staten worden geplaatst.

 
Dit stelt Statenvoorzitter Dean Rozier. Vanochtend had Rozier het wetsvoorstel nog niet ontvangen, maar hij ging ervan uit dat dit gedurende de dag wel zou gebeuren.
 
De landsverordening voorziet in onderzoek naar de justitiële antecedenten, de staatsveiligheid, de fiscale gegevens inclusief onderzoek naar ongebruikelijke transacties, de medische gesteldheid waaronder gebruik verdovende middelen, en meer in het algemeen onderzoek naar het leven van de kandidaten inclusief nevenfuncties.
 
In een antwoord van demissionair minister Liesbeth Spies (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, CDA) op vragen van het Tweede Kamerlid Ronald van Raak stelt de minister dat zij van Stanley Betrian, premier van het interim-kabinet op Curaçao, heeft vernomen dat het de bedoeling is dat de screeningswetgeving voor 18 oktober behandeld zal worden. Dit is een dag voor de verkiezingen, die voor de 19e oktober gepland zijn.
 
Minister Spies heeft gisteren over de voorbereiding van een landsverordening contact gehad met interim-premier Betrian. “Het oogmerk van deze landsverordening is volgens de heer Betrian ervoor te zorgen dat de na de verkiezingen te vormen regering bestaat uit gekwalificeerde mensen. Hij liet mij weten dat de door de Raad van Ministers goedgekeurde landsverordening vandaag aan de Staten van Curaçao zal worden aangeboden en dat hij de Staten heeft verzocht om deze voor 18 oktober te behandelen. (…) Ik ben van oordeel dat het interim-kabinet van Curaçao op deze manier invulling geeft aan de opdracht die het van de Staten heeft gekregen”, aldus Spies.
 
In een brief aan waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede dringt de MFK-fractie in de Staten aan op duidelijkheid over het screeningsproces die leden van het interim-kabinet hebben ondergaan. Zo stelt de partij dat de Staten tot nu toe geen enkel onderliggend document hebben gekregen over het verloop van de formatie en het screeningsproces van het interim-kabinet. De summiere verklaringen over dit onderwerp van interim-premier Betrian tijdens de vergadering in het Renaissance Hotel op 3 oktober voldoen dan ook volgens de MFK niet aan de moderne eisen, die in een moderne democratische rechtsstaat worden gesteld aan een formatie en een screeningsproces met betrekking tot transparantie, openheid en publieke verantwoordingsplicht. Gezien de twijfels die er over het door de gouverneur gevolgde constitutioneel proces bestaan, dringt de MFK er middels haar voorzitter Amerigó Thodé bij Van der Pluijm-Vrede op aan om zo snel mogelijk duidelijkheid in deze zaak te brengen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.