OM begint onderzoek naar NV’s

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) heeft via de advocaten van Aqualectra en Refineria di Kòrsou (RdK) en ook van Curoil antwoord gekregen op een eind augustus verstuurde officiële brief.

 
In deze brief wordt gevraagd om te reageren op het verzoek tot een enquête dat burgeractiegroep Fundashon Akshon Sivil (deel van de belangengroep Frente Sivil) bij het OM indiende.
 
Het is volgens de woordvoerder van het OM, Norman Serphos, een nieuw onderdeel binnen het OM dat uitgaat van het Nieuw Burgerlijk Wetboek, terwijl het OM zich meer met strafzaken bezighoudt.
 
,,Er is nog weinig ervaring met het enquêterecht. In geval van voornoemde bedrijven temeer omdat het gaat om financiële kwesties. Eerst zal naar aanleiding van de antwoorden beoordeeld worden of de zaken rijp zijn voor nader onderzoek. De procureur-generaal (PG) zal een advocaat-generaal (AG) aanwijzen om het onderzoek uit te voeren”, aldus Serphos.
 
Volgens het internet zal een AG ter voorbereiding van een enquêteprocedure deskundigen belasten met het inwinnen van inlichtingen over het beleid en de gang van zaken binnen de rechtspersoon.
 
De AG kan een enquête verzoeken om redenen van openbaar belang.
 
Het enquêterecht is in Nederland een sterk machtsmiddel waarmee als laatste redmiddel een belangrijke invloed uitgeoefend kan worden op het ondernemingsbeleid.
 
Akshon Sivil richtte haar verzoek tot enquête bij:
Aqualectra (Botteling,
Kodela, Distribution, Production en MU),
Curoil (Curoil en Curoil Gas) en om de
Refineria di Kòrsou (Curaçao Refinery Utilities en CUC Holdings).
 
De aangevraagde enquête richt zich voornamelijk op het ontbreken van een vaststelling, goedkeuring en neerlegging van de jaarrekeningen van deze overheids-nv’s en de aan hen gelieerde bedrijven.
 
(Antilliaans Dagblad)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.