‘Uitspraken kunnen Curaçaose samenleving schaden’

WILLEMSTAD – Niet alleen daden, maar ook woorden kunnen verstrekkende gevolgen hebben voor een land en volk. De manier waarop men hier met geschillen omgaat, doet de internationale financiële sector geen goed. Aldus de Vereniging van Internationale Banken (IBA).

 
“Dit is niet alleen nadelig voor de internationale banken op Curaçao, maar ook voor de ruim duizend andere Curaçaose werknemers in branches die direct of indirect met de sector te maken hebben.”
 
De hier gevestigde internationale banken hebben bankrelaties in verschillende delen van de wereld. “”De samenwerking met deze internationale correspondenten berust in de eerste plaats op vertrouwen: Vertrouwen in de ervaring en professionaliteit van de financiële sector op Curaçao, maar ook vertrouwen in de politieke stabiliteit van het land Curaçao”, zegt de vereniging.
 
“De afgelopen jaren, maanden en dagen is dit vertrouwen echter zwaar op de proef gesteld. Over en weer worden op Curaçao zware beschuldigen geuit die, in de huidige digitale wereld, onmiddellijk vertaald op buitenlandse websites verschijnen.” Volgens de IBA worden deze websites geraadpleegd door internationale organisaties inclusief de Caribbean Financial Action Task Force, die periodiek de sector controleert op het voorkomen van het witwassen van gelden en het voorkomen van financiering van terrorisme. “Als de integriteit van onze instituten in opspraak is en/of de rechtszekerheid ter discussie staat, wordt Curaçao als risicogebied bestempeld.”
 
“Omdat een risicogebied extra aandacht en onderzoek vereist, kunnen correspondentbanken extra kosten voor transacties in rekening brengen”, vertelt de IBA verder. Dat maakt de financiële sector duurder en de concurrentie zwaarder. “Ook kunnen deze banken ertoe overgaan de samenwerking met de op Curaçao gevestigde internationale banken op te zeggen, waardoor deze van het internationaal financieel systeem geïsoleerd raken en moeilijker diensten voor hun cliënten kunnen verrichten.”
 
De Vereniging van Internationale Banken (IBA) behartigt de belangen van het internationale bankwezen op Curaçao en Sint Maarten en bevordert de kwaliteit van de dienstverlening van de sector. Tachtig procent van de internationale banken op Curaçao en Sint Maarten is bij de vereniging aangesloten, wat neerkomt op 27 leden. Ze verlenen geen diensten aan ingezetenen, maar bieden (met uitzondering van loketservice) alle financiële diensten aan internationale bedrijven, die lokale banken aan ingezetenen verlenen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.