Waardebeschikking vastgoedbelasting tweede woning Caribisch Nederland

NETHERLANDS - Eigenaren van een tweede huis, bijvoorbeeld een vakantiewoning, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba ontvangen binnenkort een waardebeschikking voor de nieuwe vastgoedbelasting.

 
De vastgoedbelasting vervangt de oude winstbelasting die nog gold onder het vroegere Antilliaanse belastingsysteem. Dit meldt de Belastingdienst.
 
Belastingdienst: ‘Uw 2e huis op Bonaire, Sint Eustatius of Saba is dit jaar gewaardeerd. U ontvangt binnenkort de beschikking waarop de waarde staat. Deze waardebeschikking geldt voor 5 jaar. De waardebeschikking is de basis voor uw jaarlijkse aanslag vastgoedbelasting. Als u het niet eens bent met de vastgestelde waarde, kunt u bezwaar maken tegen de waardebeschikking. Hoe u dat doet, leest u op de beschikking zelf.’
 
De vastgoedbelasting is een belasting over voordelen uit onroerende zaken in Caribisch Nederland. De belasting wordt geheven van degenen die het voordeel genieten. Dit kan de eigenaar zijn maar ook een zakelijk gerechtigde, zoals een erfpachter. Voor niet-natuurlijke personen (bijvoorbeeld vennootschappen en stichtingen) komt deze nieuwe belasting, samen met de opbrengstbelasting in de plaats van de winstbelasting. Voor natuurlijke personen (particulieren) vervangt de vastgoedbelasting de heffing over huurinkomsten in de inkomstenbelasting.
 
De vastgoedbelasting is een forfaitaire heffing. Dit betekent dat de vaststelling van de heffing niet is gebaseerd op de daadwerkelijke (huur)inkomsten, maar dat de opbrengst wordt gesteld op een standaardpercentage van de waarde van het object. Stel, u ontvangt huurinkomen uit een woning die u verhuurt. De belasting wordt dan niet berekend over de huur die u in werkelijkheid ontvangt maar over een verondersteld inkomen van 4 % van de waarde van de onroerende zaak.
 
Vrijstellingen
De vastgoedbelasting kent een aantal “vrijstellingen”. De belangrijkste is dat geen vastgoedbelasting wordt geheven over de woning die door de eigenaar als hoofdverblijf wordt bewoond. Ook is geen vastgoedbelasting verschuldigd over onroerende goederen die behoren tot het vermogen van een IB onderneming. Lees hierover meer in het onderdeel “vrijstellingen”.  Voor informatie over de VGB en de vrijstellingen kunt u ook terecht bij de Belastingdienst/Caribisch Nederland.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.