Formatieproces Curaçao officieel van start

WILLEMSTAD - Jurist en oud-politicus Glenn Camelia gaat onderzoeken of partijen op Curaçao een kabinet kunnen vormen.

 
Dat heeft waarnemend gouverneur op Curaçao, Adele van der Pluijm-Vrede, hem donderdag gevraagd.
Speerpunten zijn de verbetering van het onderwijs, de slechte financiële situatie, de aanpak van criminaliteit en het hervormen van de volksgezondheidssector. De bouw van een nieuw ziekenhuis is hiervoor van groot belang.
 
De informatie-opdracht voor Camelia houdt verder in dat een nieuw kabinet moet werken aan ‘stabiliteit en rust in de samenleving, alsmede aan breed gedragen vertrouwen in het bestuur dat bijdraagt en gebaseerd is op onderling respect.'
 
Ook zou een nieuw kabinet een visie op de toekomst van de (staatkundige) verhouding tussen Curaçao en de andere landen in het Koninkrijk moeten ontwikkelen. Camelia heeft de opdracht aanvaard en zal uiterlijk 5 november rapporteren.
 
Eerder op de dag tekenden de partijen Pueblo Soberano van Helmin Wiels, MFK van Gerrit Schotte en MAN van Charles Cooper een bereidwilligheidsverklaring om een coalitie te vormen. De drie partijen werkten de afgelopen twee jaar samen in het kabinet van Gerrit Schotte.
 
In de media wordt Ivar Asjes als beoogd premier gezien. Hij is de afgelopen twee jaar werkzaam geweest als voorzitter van het parlement en is afkomstig van de partij Pueblo Soberano: sinds de parlementsverkiezingen van 19 oktober de grootste partij.
Schotte zou op zijn beurt de functie van parlementsvoorzitter op zich nemen, zo wordt er gespeculeerd.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.