Tuchtraad eist schorsing advocaat Bram Moszkowicz

NETHERLANDS - Het kantoor van Bram Moszkowicz staat op omvallen en de kans is groot dat hij zijn ambt de komende tijd niet meer mag uitoefenen. Deken Germ Kemper van de Amsterdamse Orde van Advocaten eist een schorsing van Moszkowicz van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk.

 
'Moszkowicz is zo te zien ongeschikt als advocaat en heeft lak aan regels en aan zijn cliënten,' sprak de Deken tijdens een tuchtzitting van de Raad van Discipline.
 
Toch vindt Kemper het schrappen van het tableau, waarmee Moszkowicz uit zijn functie als advocaat wordt ontheven, te ver gaan. De Deken pleit voor een schorsing van een jaar waarvan een half jaar voorwaardelijk voor de proeftijd van twee jaar.
 
Tijdens de zitting citeerde de Deken uit een brief van Moszkowicz zelf.
 
Hij spreekt van 'een zorgelijke liquiditeitspositie met een negatief privé vermogen en een omvangrijke schuld aan zijn maatschap'. Eerder dit jaar werd de maatschap met zijn broers David en Max junior al ontbonden.
 
Vorig jaar raakte Moszkowicz in opspraak na publicaties over een conflict met de Belastingdienst over een vordering van ruim één miljoen euro en een veelheid aan ongeoorloofde contante betalingen.
 
Betalingen boven de 15.000 euro moeten advocaten melden bij de Deken. Dat heeft Moszkowicz nooit gedaan. Dinsdagochtend stelde Kemper dat Moszkowicz stelselmatig contante betalingen van cliënten heeft aangenomen zonder grond.
 
Uit onderzoek blijkt dat het om 80 procent van alle betalingen gaat.
 
Verder heeft hij zich ondanks harde toezeggingen sinds 2006 niet gehouden aan het vereiste aantal opleidingspunten. In sommige jaren haalde Moszkowicz zelfs geen enkel punt.
 
Ook heeft hij niet op tijd de balans van zijn maatschap opgesteld. Over de periode 2009-2011 ontbreken zelfs alle stukken. Tot slot heeft Moszkowicz volgens de Deken stelselmatig termijnen overschreden om vragen van de Deken te beantwoorden.
 
Moszkowicz zelf ontbrak omdat hij het niet eens is met de procedure en zich beroept op zijn beroepsgeheim. Daar ging de Raad van Discipline niet in mee.

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.