Kort geding om skypeverbinding met rechtszaal

AMSTERDAM - Een 23-jarig slachtoffer van seksueel misbruik heeft vandaag via een kort geding in Amsterdam geprobeerd af te dwingen dat hij de behandeling van zijn zaak in hoger beroep, via een skypeverbinding mag volgen.

 
Het Hof in Amsterdam heeft echter bepaald dat de man de rechtzaak tegen zijn belager niet mag volgen via een Skype-verbinding, wel mag hij het hoger beroep vanaf zijn ziekbed volgen.
 
De 23-jarige zwaar zieke man ligt in een geïsoleerde ruimte in het ziekenhuis waar hij een beenmergtransplantatie moet ondergaan. Hij wilde via een live-verbinding de rechtszaak volgen, maar dat werd in eerste instantie door het gerechtshof afgewezen.
 
Voorzitter Helma Tilleman van het gerechtshof in Amsterdam, die de zaak ook vandaag inhoudelijk heeft behandeld, wees het verzoek van het slachtoffer eerder af. Volgens Tilleman wordt met het leggen van een liveverbinding een precedent geschapen. Ook zou de privacy van de andere zes slachtoffers en verdachte Lars van der H. (48) geschaad kunnen worden.
 
Raadsman Theo Hiddema van Van der H. gaf echter aan dat zijn cliënt geen bezwaar heeft tegen een rechtstreekse verbinding met het ziekenhuis. „Of je nou in de zaal zit met je oren open, of via een liveverbinding: ik zie niet waarom dat mijn cliënt extra schade zou berokkenen.” Ook de andere slachtoffers vinden het geen probleem.
 
De Haarlemse advocaat Anne-Marie Wolf van het zieke slachtoffer spande tegen de afwijzing een kort geding aan. Zij vertelde dat het voor haar cliënt ook vanuit de verdere traumaverwerking erg belangrijk is de zaak te kunnen volgen.
 
Vlak voor het kort geding, dat gistermiddag diende, bood het hof aan dat tijdens de zitting video- en geluidsopnames worden gemaakt. Die mag het slachtoffer dan op een later tijdstip bekijken. Vervolgens wordt het beeldmateriaal vernietigd. Het kort geding werd nog wel gevoerd. De voorzieningenrechter bepaalde dat het aanbod van de video- en geluidsopnames voldoende tegemoet komt aan de wensen van het slachtoffer.
 
De Haarlemse rechtbank veroordeelde de Lars van der H. in maart 2011 tot 24 maanden cel, waarvan acht voorwaardelijk. Bewezen werd geacht dat hij tussen 1997 en 2009 zeven minderjarige jongens seksueel heeft misbruikt. In de proeftijd van twee jaar mag Van der H. kinderen niet vragen hem te helpen bij zijn werk als diskjockey.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.