Huisartsen starten Kort Geding tegen de vier grote Zorgverzekeraars

NETHERLANDS - De beroepsorganisatie van praktijkhouders ‘VPHuisartsen’, spant een kort geding aan tegen de vier grote zorgverzekeraars in het land. Zij wil voorkomen dat verzekeraars huisartsen contractueel verplichten zich aan te sluiten bij het electronische netwerk LSP.

 
Dit landelijke netwerk beoogt de toegang tot vertrouwelijke medische gegevens van 
patiënten mogelijk te maken, voor op den duur zo’n 200.000 hulpverleners.
 
De huisartsen vragen zich af waarom de zorgverzekeraars - met NPCF, ICT-bedrijven en Landelijke Huisartsen Vereniging [LHV] verenigd in de VZVZ - ditzelfde LSP opnieuw 
proberen in te voeren nadat de Eerste Kamer dit eerder vanwege veiligheids- en 
privacyrisico’s unaniem afwees.  
 
Het bestuur van de LHV, de grootste beroepsvereniging van huisartsen, neemt een ander standpunt in en is van plan de aansluiting op het LSP als kwaliteitseis (‘beroepsnorm’) te definiëren om zo te bevorderen dat deze alsnog verplichtend kan worden opgenomen in de contracten met de zorgverzekeraars. De Nederlandse huisartsen zijn hierover echter nog niet gehoord.
 
VPHuisartsen is voorstander van goede communicatie in de zorg en is voor een veilige 
(electronische) uitwisseling van medische gegevens. Aansluiting op het LSP biedt op dit 
moment echter onvoldoende veiligheidsgaranties en mogelijkheden om het beroepsgeheim te garanderen. Overigens voldoen de huidige regionale communicatiesystemen evenmin aan alle daarvoor benodigde eisen, menen de huisartsen. “Een systeem dat het beroepsgeheim ondermijnt, kunnen wij niet als norm accepteren”.
 
“We vinden het zeer kwalijk dat met de huidige opt-in regeling, de indruk wordt gewekt 
dat inzage in medische gegevens veilig en acceptabel is omdat de burger daarvoor zelf 
toestemming heeft gegeven” aldus de woordvoerder van VPHuisartsen.
 
“Waar het ‘ja’ toe kan leiden kan noch door de patiënt, noch door de artsen goed worden voorzien. Men weet gewoonweg niet waar men toestemming voor geeft.”
 
VPHuisartsen vraagt zich af waarom zorgverzekeraars zo’n vaart zetten achter het LSPproject, zonder dat daarvoor onder burgers en zorgverleners voldoende draagvlak is.
 
En waarom aan de kritische inbreng van veel professionals in en buiten de zorg, zoals die tegenover de Eerste Kamer naar voren is gebracht, wordt voorbijgegaan.  
“Het is opvallend dat alleen geld wordt geïnvesteerd in het LSP en de doorontwikkeling 
en verbetering van bestaande systemen stop wordt gezet terwijl die veelal in goede 
informatie-uitwisseling kunnen voorzien, zonder de nadelen van het LSP die een 
fundamentele inbreuk vormen op het beroepsgeheim.”
 
VPHuisartsen wil dat de LSP-sneltrein stopt en dat communicatie en gegevensuitwisseling tussen zorgverleners wordt geïnnoveerd. Daarbij dient de burger serieus genomen te worden en eerlijk voorgelicht, ook over de mogelijkheden om zelf een bijdrage te leveren aan de communicatie over de eigen gezondheidsomstandigheden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.