Handhaving hondenwet baart zorgen

ORANJESTAD — De vergadering over de hondenwet is gisteren tot nader order geschorst. Want specifieke vragen, met name op het gebied van handhaving, kan alleen Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) beantwoorden. Maar de minister is op werkbezoek in Nederland en dus niet aanwezig.

 
De hondenwet werd gisteren behandeld door de Staten in het bijzijn van leden van de Veterinaire Dienst, Volksgezondheids-minister Richard Visser (AVP) en Toerisme-minister Otmar Oduber (AVP). Maar de behandeling was van korte duur, want de grootste fracties hadden vooral vragen over wie gaat handhaven en hoe dit dan gebeurt. Oduber, waarnemer van Dowers, kon deze vragen echter niet beantwoorden.
 
Evelyn Wever-Croes, fractieleider MEP, zegt tegen Amigoe dat ze echt had gehoopt dat de hondenwet gisteren afgehandeld zou zijn, zodat vandaag tijd was voor andere wetten. “Ik ben teleurgesteld, want dat kan niet als alle ministers op reis zijn. Weer een geschorste vergadering. Deze mensen zijn toch niet serieus te nemen.” Onduidelijk is nu wanneer de hondenwet opnieuw behandeld wordt, zeker gezien het aantal wetten waarover het parlement zich nog voor het einde van het jaar moet buigen.
 
Handhaving
 
Een van de kritiekpunten is dat voor de handhaving van de hondenwet extra taken bij de politie worden neergelegd. “Hoe halen ze het in hun hoofd om zoveel extra taken bij de politie neer te leggen, terwijl de politie zelfs geen materiaal en personeel heeft om de criminaliteit te bestrijden”, stelt Croes. Ze geeft wel aan dat ze de hondenwet een goede wet vindt. “We geven hiermee ook aan dat wij de rechten van dieren respecteren. Elk zelfrespecterend land moet dat doen.” Ook AVP-Statenlid Donny Rasmijn stelde vragen over de handhaving. “De politie heeft de handen al vol.” Volgens hem wil de regering meer opsporingsambtenaren. “Maar er is een personeelsstop. Dus misschien moet er samengewerkt gaan worden met partners, zoals Animal Rights Aruba (ARA), en pas als het nodig is, dat er dan een opsporingsambtenaar om de hoek komt kijken.”
 
Dierenbeschermingswet
 
MEP diende een amendement in, met onder andere het voorstel om mishandeling, tijdens een inbraak, van honden die een huis bewaken als een bijzonder delict te beschouwen en deze te straffen met ten hoogste drie jaar. “Als ze bij mij inbreken en ze mishandelen mijn hond, dan krijgen ze dus een zwaardere straf.” Overigens was haar eerste vraag tijdens de behandeling van de conceptwet wanneer er een dierenbeschermingswet komt. “Maar daar heb ik geen antwoord op gekregen.”
 
Volgens Rasmijn stelde de Raad van Advies ook al de dierenbeschermingswet aan de orde. “Maar honden zijn op Aruba het grootste probleem, naast katten. Zij worden het meeste afgemaakt.” Ons land staat er slecht voor als het gaat om dierenbescherming. “Maar een dierenbeschermingswet en dus het beschermen van andere dieren kan een vervolgstap zijn, de hondenwet is nu het belangrijkste. Dit heeft ook politieke prioriteit.” Wat Rasmijn verder belangrijk vindt, is dat er rekening moet worden gehouden met minder draadkrachtige eigenaren. “Zij gebruiken hun hond als waakhond in plaats van alarm, omdat ze dat niet kunnen betalen. En ze voeren de hond met restvoedsel.” Omdat de hond belangrijk is voor deze mensen, zeker als het gaat om veiligheid, is het belangrijk om te helpen bij het steriliseren/castreren, stelt hij. “En sociale hulp bieden en zo hun bewustzijn vergroten en een gedragsverandering teweegbrengen.”
 
Ook onafhankelijk Statenlid Marisol Tromp is voorstander van gratis sterilisatie voor honden, omdat het een preventieve werking heeft. “Op Bonaire bijvoorbeeld is er een gratis sterilisatieprogramma.” Zij vraagt zich verder af hoe de regering preventief gaat controleren of hondeneigenaren de nodige maatregelen treffen, zodat hun honden geen gevaar vormen voor anderen. “En hoe ziet de regering erop toe dat de honden ook de nodige beweging krijgen en niet (alleen) aan de ketting blijven?” Daarnaast is zij voor de invoering van hondenbelasting. Inmiddels heeft zij haar vragen schriftelijk gesteld aan de minister en daarin stelt zij onder andere ook dat het wetenschappelijk bewezen is dat dieren en met name honden positief kunnen bijdragen aan het welzijn van bijvoorbeeld eenzame ouderen en dat ze een gevoel van verantwoordelijkheid kunnen geven doordat ze voor het dier gaan zorgen. Honden en het verzorgen ervan kunnen ook een positieve rol spelen in de opvoeding van kinderen. “Misschien kunnen er op dat gebied projecten worden opgestart.”
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.