Verdere optimalisering beleid herstelrecht

WILLEMSTAD — Het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid & Werkgelegenheid (SOAW) zal in het nieuwe jaar het beleid inzake ‘Restorative Justice’ (herstelrecht) optimaliseren en aanvullen. Dat staat in de algemene beschouwing van de begroting voor 2013.

 
Behalve herstelrecht ligt de focus ook op Forensische Systeembehandeling (voor gezinnen). Daarnaast dienen aanbevelingen uit het plan van aanpak ‘Relationeel geweld 2012’ geïmplementeerd te worden.
 
Bij de implementatie van het plan moeten ook de ministeries van Volksgezondheid en Justitie betrokken worden. Maar het ministerie van SOAW is de trekker voor het opstellen van een integraal actieplan en ook de eindverantwoordelijke.
 
Dit plan van aanpak wordt opgesteld door de Commissie nationale bestrijding geweld tegen kinderen/jongeren en huiselijk en relationeel geweld, die in oktober vorig jaar per landsbesluit werd ingesteld. Hierin staat dat de commissie zes maanden na instelling een plan van aanpak moet presenteren aan de betrokken partijen. In deze commissie zitten vertegenwoordigers van de genoemde ministeries en de Alliantie. Die bestaat uit elf (niet-gouvernementele) organisaties, die zich bezighouden met het waarborgen van mensenrechten en de bestrijding van relationeel geweld.
 
Een van de aanbevelingen betreft een centraal codesysteem voor de registratie van meldingen van huiselijk geweld of seksueel misbruik voor eenieder die werkzaam is op dat terrein. Op die manier kunnen er harde cijfers vergaard worden, waar beleid op afgestemd kan worden. Ook het geven van trainingen aan artsen, maatschappelijk werkers, rechters en politiemedewerkers, zodat die een beter inzicht krijgen in de impact van het probleem van huiselijk geweld, is erin opgenomen, net als bewustwordingscampagnes en het correctieve aspect.
 
Ten aanzien van de aanpak van huiselijk geweld staat in de beschouwing verder dat er een evaluatie moet plaatsvinden van de in 2012 op gang gekomen (evidence-based) dienstverlening ten aanzien van zowel de slachtoffers als de daders en hun relaties. Ook dienen het korte en middenlange termijnbeleid en het interministeriële samenwerkingsverband met Justitie, Volksgezondheid en Onderwijs geëvalueerd te worden.
 
SOAW zal ook deelnemen aan de werkgroep ter bestrijding van mensensmokkel (IOM) en de implementatie van bemiddeling in wijken en op scholen, met speciale aandacht voor delictgerelateerde (herstelgerichte) bemiddeling in de relatie tussen slachtoffer, dader en betrokkenen, voortzetten.
 
Het wetsvoorstel om alle jonge daders tot 25 jaar en hun families in de gelegenheid te stellen om een traject van ‘restorative justice’ te beginnen en succesvol af te ronden, zal afgemaakt worden. Het Bureau Mediation zal op dit specialistische subgebied haar preventieve activiteiten van 2012 optimaliseren. Hierbij kan voorlopig worden gedacht aan voorlichting en groepscursussen over praktische conflictbemiddeling in relaties.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.