Rechtszaak dubbele moord Montjiweg aangehouden

WILLEMSTAD - Het Gerecht in Eerste Aanleg (GEA) op Curaçao heeft de zaak tegen M.B. (1994), G.O. (1987), H.D. (1985), R.B. (1993) en G.M. (1996) aangehouden.

 
Het betreft de zaak van 17 september 2012 waarbij een Chinese echtpaar Feng aan de Moonchiweg door geweld (vuurwapens) om het leven zijn gebracht.
 
De rechter besloot vanmorgen voor uitstel zodat meer psychologisch onderzoek gedaan kan worden naar de verdachten.
 
In totaal staan vijf verdachten terecht; de negentienjarige M.B, twintigjarige R.B en zestienjarige G.M hebben de trekker overgehaald, de 25-jarige G.O fungeerde als chauffeur en de 27-jarige H.D wordt gezien als de bedenker van de gewelddadige overval.
 
Het echtpaar werd voor de ogen van hun vijfjarige dochtertje doodgeschoten, die op de bewuste avond met haar ouders in de auto zat. Het originele plan was om het kindje van het echtpaar te gijzelen maar dit liep mis. De verdachten hebben verklaard dat zij niet met voorbedachte rade het echtpaar hebben doodgeschoten; dit gebeurde nadat ze in paniek raakten toen het echtpaar tegenstribbelden.
 
Het Openbaar Ministerie (OM) acht de verklaring van de drie schutters als geloofwaardig en daarom staan ze terecht voor doodslag en niet voor moord. De chauffeur staat terecht als medeplichtige van doodslag en H.D. staat terecht voor uitlokking van doodslag. De rechter wil een dieper psychologisch en psychiatrisch naar H.D, aangezien uit het psychiatrische onderzoek blijkt dat hij een IQ heeft van 44. Het idee is dat H.D zich ‘dommer’ voordoet dan hij is om zo onder een hogere straf uit te komen. De rechtbank wil ook dieper psychiatrisch onderzoek naar schutters M.B en R.B en een rapport van de voogdijraad betreffende G.M.
 
De rechter kaartte ook aan dat één van de ouders van de minderjarige verdachte aanwezig moet zijn bij de zittingen, alleen bleek de dagvaarding echter niet afgeleverd te zijn bij de ouders. Dit moet alsnog gebeuren voor de volgende zitting. Rechter Paulides was ook niet te spreken over het feit dat er geen onderzoek is gedaan naar telefonische gegevens. De verdachten claimen namelijk dat ze in opdracht van H.D handelden en meerdere keren telefonisch bedreigd zijn door H.M.
 
De officier van Justitie Hato-Willems merkte daarbij op dat het telefonisch contact tussen de verdachten via ‘ping’ verliep, wat gegevens zijn die niet achteraf op te vragen zijn. De rechter suggereerde dat de telefoons in beslag genomen moeten worden voor onderzoek. De zaak is uigesteld tot vrijdag 5 april 10.00 uur.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.