VBC: gebrek aan solidariteit van ambtenarenonacceptabel

WILLEMSTAD - Het is telkens het zelfde liedje, volgens de VBC (Vereniging Bedrijfsleven Curacao) in een persbericht. "De overheidsfinanciën vertoont grote tekorten waardoor een beroep op de gemeenschap gedaan moet worden om bij te springen.

 
Dit dient te geschieden in de vorm van betaling van meer belastingen, premies sociale verzekeringen, hogere leges en retributies etc. Ieder keer wordt de nadruk gelegd op lastenverzwarende maatregelen ( = inkomstenverhogende maatregelen voor de overheid) voor de bevolking en nauwelijks of niet op verlaging van de overheidsuitgaven.
 
Een van de grootste uitgaven posten voor de overheid betreft personeelslasten.
 
Volgens de begroting 2013 bedragen de totale lasten ANG 1.618 miljoen waarvan ANG 474 miljoen bestemd zal zijn voor beloning personeel wat overeenkomt met 29,3% van de totale lasten. In de begroting 2013 wordt vermeld dat er dit jaar 3865 personen in dienst zullen zijn. Dit impliceert een gemiddelde jaarbeloning van ANG 122.639 per persoon. Voor Curaçaose begrippen is dit een riante beloning.
 
Uit berichten in de media blijkt dat ambtenaren niet bereid zijn om te bezuinigen op het onderdeel ziektekostenverzekering terwijl de rest van de gemeenschap dit wel moet doen, nota bene om de overheidsfinanciën in orde te krijgen zodat o.a. de salarissen en andere lasten voor werknemers in de publieke sector doorbetaald kunnen worden.
 
Is dit het type solidariteit welk de werknemers in de publieke sector voor ogen hebben?
 
Kennelijk gaat de Regering akkoord met de eis van de ambtenaren en bekrachtigt hiermee de tweedeling van de maatschappij. Heeft een Nationale Dialoog nog waarde?
 
Naar oordeel van de VBC is dit een onacceptabele ontwikkeling die indruist tegen iedere vorm van solidariteit en gelijke behandeling. Van gelijke verdeling van de pijn is geen sprake. Bovendien is dit een schoolvoorbeeld van een flagrante schending van het uitgangspunt de sterkste schouders moeten de zwaarste lasten dragen. Dit riekt naar discriminatie: “Smal pa trahadonan sector priva i hanchi pa empeadonan gobiernu”.
 
In het kader van het algemeen belang zal het sociaal statuut moeten wijken dan wel zullen de aangekondigde lastenverzwarende maatregelen voor de rest van de gemeenschap uitgesteld  moeten worden tot 2016 na afloop van het sociaal statuut.
 
Aan de bestuurders en parlementariërs om snel hierover een besluit te nemen."
 
 
About the VBC:
 
 
The Curaçao Trade and Industry Association (VBC - Vereniging Bedrijfsleven Curaçao) is the representative body of the Curaçao business community. .The VBC was established by employers on 24 July 1944.The goal of VBC is to protect the interests of its members allowing them to fulfill their role in the community in the best possible way.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.