Kritiek op amnestiewet Suriname

PARAMARIBO - De Internationale Commissie van Juristen (ICJ) is bezorgd over de ‘onaanvaardbare vertragingen’ in het Surinaamse Decembermoordenproces. “Al meer dan drie decennia wordt de betrokkenen rechtspraak onthouden”, stelt secretaris-generaal Wilder Tayler vandaag in een verklaring.

 
“Het is in ieders belang, zowel van beklaagden als van nabestaanden, dat de rechtsgang zonder vertragingen kan doorgaan”, aldus de in Zwitserland gevestigde niet-gouvernementele organisatie (ngo). Op de laatste zitting van de krijgsraad in Suriname voor het proces werd geschorst, mei vorig jaar, was een waarnemer van de ICJ aanwezig.
 
De Amerikaanse ngo Freedom House schrijft ook over het proces in haar jaarlijkse rapport Freedom in the World. De democratie in Suriname staat onder druk sinds de aanname van de amnestiewet, waardoor de verdachten van de Decembermoorden vrijuit gaan, concludeert de organisatie. Volgens Freedom House is Suriname nog steeds een vrij land, met redelijk goed gewaarborgde burgerrechten. Toch spreekt de ngo haar bezorgdheid uit over een duidelijke neerwaartse trend, die vorig jaar zou zijn ingezet. “Door de amnestiewet werd het Decembermoordenproces in mei stopgezet. Tot op heden is dat nog steeds niet hervat”, rapporteert Freedom House. Freedom House publiceert elk jaar rapporten over de wereldwijde gang van zaken rondom mensenrechten, politieke vrijheden en persvrijheid.
 
De amnestiewet werd in april van kracht. Daardoor kunnen de Surinaamse president Desi Bouterse en de andere verdachten van de Decembermoorden in 1982 niet verder worden vervolgd. Bouterse, toen legerleider, is een van de belangrijkste verdachten in de zaak. Bouterse heeft de wijziging een ‘nieuw begin’ genoemd. De amnestieregeling is volgens hem bedoeld om ‘het hele land weer bij elkaar te brengen’. De bitterheid over de periode van militaire dictatuur en binnenlandse strijd zal ermee verdwijnen, stelde hij.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.