Rechtszaak en manifestatie tegen windpark Urirama

ORANJESTAD — Affected Residents Urirama (ARU) heeft afgelopen vrijdag een kort geding ingediend om werkzaamheden bij Urirama voor de aanleg van het windmolenpark te staken. Een andere actiegroep die zich Salba Urirama noemt, wil morgen middels een manifestatie een petitie aan de fractieleiders en Statenleden aanbieden.

 
Het parlementaire debat werd afgelopen vrijdag door plaatsvervangend Statenvoorzitter Chris Dammers (AVP) geschorst naar deze woensdag 6 februari vanwege het tumult op de publieke tribune. Hij zei dan ook dat overmorgen de vergadering zonder publiek wordt voortgezet. De opschorting van de vergadering vond plaats op het moment dat premier Mike Eman (AVP) zich over het windmolenpark uitliet. Eman toont zich achteraf begripvol voor de emoties over het onderwerp, maar ook voor de houding van de Statenvoorzitter voor wie het lastig was om de vergadering te leiden. Toch hoopt de premier dat de Statenvoorzitter zijn beslissing heroverweegt en alsnog aankomende woensdag in de parlementszaal publiek toelaat. “Dit maakt deel uit van onze democratie en het democratisch recht om een vergadering te volgen. Het is best moeilijk voor de voorzitter en ik heb hem zelf ook een aantal keren verzocht om toleranter te zijn met het publiek. Maar tot slot is het de voorzitter die de grote verantwoordelijkheid heeft om de vergadering in geordende banen te leiden.” De premier zegt verder blij te zijn dat de regering een kans krijgt om haar visie en onderzoek naar de bezwaren die omwonenden hebben geuit, te kunnen presenteren. “Volgens alle onderzoeken die wij op tafel hebben, is er geen effect op de gezondheid van mensen.”
 
Voor buurtbewoners, verenigd in ARU, was donderdag tijdens de eerste debatronde de maat al vol. Ze liepen dan ook weg uit de parlementszaal is nu bekend geworden. “We zijn hevig teleurgesteld over de wijze waarmee de regering met onze zorgen omgaat. Het debat ging alleen over politieke meningsverschillen waarbij ingediende en bekende feiten, cijfers en onderzoeken naar willekeur geciteerd en misbruikt werden om het eigen gelijk te bewijzen en politiek te bedrijven.”
 
5000 bezwaarschriften
 
De groep meldt dat er ongeveer 5000 handtekeningen zijn ingezameld tegen het uitgeven van de hindervergunning. De overheid heeft daarop nog niet gereageerd terwijl volgens ARU ‘de wettelijke termijn voor het nemen van een beslissing of reactie conform de Hinderverordening allang verstreken is’.
 
“Daarentegen hebben de zogeheten voorbereidende werkzaamheden plaatsgevonden in het natuurgebied, terwijl de vergunning nog niet is afgegeven”, aldus de bewonersgroep. Vrijdag liet Infrastructuur-minister Benny Sevinger (AVP) weten dat alle vergunningsverzoeken zijn ingediend, maar dat er nog niets is toegekend. Pas als er een besluit over de komst van het windpark is genomen, zal de overheid deze behandelen. Sevinger beantwoordde echter niet de Statenvragen over hoe het mogelijk is dat er al werkzaamheden in Urirama plaatsvinden ter voorbereiding van het windpark, zoals het boren in de grond.
 
Het enige wat tijdens het parlementair debat voor de bewonersgroep duidelijk is geworden is dat ‘vragen en zorgen van de bewoners niet worden geadresseerd en de gewenste transparantie van bestuur ver te zoeken is op Aruba’. “Betrokken bedrijven, instanties en de regering gedragen zich alsof de voortgang van het project Windpark Urirama een feit is.” ARU zegt dat ze zelf altijd ‘open’ is geweest in haar wensen, bedoelingen en plannen. En dat ze eerst de weg van diplomatie heeft bewandeld om de regering bewust te maken van de gevaren van het windpark. Nu ziet ze echter ‘geen andere weg’ dan het starten van het kort geding ‘om het welzijn van onze families en de omgeving te beschermen’. ARU eist dus dat ‘de werkzaamheden in Urirama worden gestaakt en gestaakt gehouden totdat men over de benodigde vergunningen beschikt en daartoe de benodigde procedures worden doorlopen’.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.