OM: geen strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing

NETHERLANDS - Justitie start vooralsnog geen strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing naar aanleiding van het onderzoek van Europol waar vijf Nederlandse officials, spelers en/of criminelen bij betrokken zijn. Dat meldt een woordvoerder van het generaal parket van het OM vandaag aan persdienst Novum.

De onderzoeken naar de Nederlanders lopen in het buitenland. Eén Nederlander wordt genoemd in een Duits onderzoek.

Nederland komt niet voor in het rijtje van vijftien lidstaten dat door Europol werd genoemd in verband met de fraude.

“Pas als er signalen zijn dat ook in Nederland strafbare feiten zijn gepleegd geeft dit aanleiding tot een strafrechtelijk onderzoek naar matchfixing. Omdat het gaat om buitenlandse onderzoeken waar de vijf Nederlanders in worden behandeld, ondernemen wij nu geen stappen tot onderzoek in Nederland.”

Justitie is wel door Europol op de hoogte gebracht over de Nederlanders, maar wil daar inhoudelijk niets over kwijt. Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) liet eerder nog weten ‘verrast’ te zijn geweest over de vijf Nederlanders die door Europol werden genoemd.

“Wij informeren de minister zo veel mogelijk. Maar als gaat om buitenlandse onderzoeken ligt daarin geen rol weggelegd voor justitie in Nederland. Tenzij een verzoek om informatie komt vanuit het buitenland”, licht de woordvoerder toe. Of die verzoeken er al zijn wil de zegsman niet kwijt. “Daarvoor moet je bij Europol zijn.”

Europol meldde maandag dat in totaal 425 spelers, scheidsrechters en officials verdacht worden van betrokkenheid bij omkoping in het Europees voetbal. Het zou vooral gaan om wedstrijden uit de Turkse, Duitse en Zwitserse competitie, maar ook sommige duels uit de Champions League en EK- en WK-kwalificatie zijn verdacht.

Minister van Sport Edith Schippers (VVD) liet maandag in reactie op het rapport weten een onderzoek te hebben ingesteld naar matchfixing. Het onderzoek moet in de zomer zijn afgerond.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.