Bram Moszkowicz geeft toe

NETHERLANDS - Advocaat Bram Moszkowicz zal bij het Hof van Discipline de beschuldigingen tegen hem toegeven en alleen de straf aanvechten die hem is opgelegd. Hij zegt dit in een interview in het Parool. De behandeling bij het hof dient over twee weken.

 
Op de vraag of zijn veranderde stellingname opgevat moet worden als een mea culpa antwoordt hij: "Een groot deel daarvan mag u als zodanig beschouwen ja".
 
Het tuchtcollege voor de advocatuur, de Raad van Discipline, verbood Moszkowicz vorig jaar nog langer zijn vak uit te oefenen. Volgens de raad heeft hij meerdere regels aan zijn laars gelapt en de belangen van cliënten geschaad. Daarmee heeft hij ook schade toegebracht aan de advocatuur, zei de raad.
 
Moszkowicz geeft de beschuldigingen nu toe en zegt dat hij zijn leven heeft gebeterd. Na de uitspraak van de raad heeft hij bijscholingscursussen gevolgd en achterstallige jaarrekeningen ingediend. Hij belooft dat hij zelf vaker naar zittingen zal gaan in plaats van een stagiair af te vaardigen. Al deed hij dat laatste alleen als hij verwachtte dat "de allerbelangrijkste punten" niet aan de orde kwamen, zegt hij in het Parool.
 
Ook belooft Moszkowicz dat hij brieven van de deken van de Amsterdamse Orde van Advocaten voortaan op tijd zal beantwoorden. "Ik heb inderdaad te vaak te laat of helemaal niet geantwoord op een brief van de deken. Dat kwam in de meeste gevallen door de drukte op mijn praktijk. Daar boet ik nu voor", zegt hij.
 
Moszkowicz zal bij het hof zelf zijn verdediging voeren. Bij de behandeling bij de raad liet hij verstek gaan, omdat hij zijn beroepsgeheim niet wilde schenden bij vragen over contante betalingen. Er is hem toegezegd dat hij bij het hof geen namen van cliënten hoeft te noemen.
 
Sinds de uitspraak van de Raad zijn Moszkowicz' inkomsten meer dan gehalveerd. Klanten blijven weg omdat ze niet weten of hij hun zaken wel kan afmaken. Zijn geschil met de Belastingdienst is inmiddels geschikt. Die had voor 2,6 miljoen euro beslag laten leggen op zijn kantoor.

Minister Dekker kondigt nieuw wetsvoorstel mediation aan

DEN HAAG - Minister Dekker (Rechtsbescherming) kondigt aan met een nieuw wetsvoorstel te komen om de mediationmarkt te reguleren. Hij wil onder meer een register voor beëdigde mediators invoeren.

Strafzaak over fatale marineduik Curaçao stilgelegd in afwachting van zaak nabestaanden

ARNHEM - De strafzaak over de duikoefening op Curaçao waarbij in 2015 een 23-jarige marineduikster overleed, wordt stilgelegd. De nabestaanden zijn het niet eens met de aanklacht en stappen eerst naar het gerechtshof.

Ajax sluit sponsordeal met Curaçao

AMSTERDAM/WILLEMSTAD - Ajax voetbalt vanaf zondag, als het de competitie hervat tegen Sparta Rotterdam, met de naam 'Curaçao' op de mouw.