OM Curaçao dient enquêteverzoek in

WILLEMSTAD – De Advocaat-generaal (AG) van het Openbaar Ministerie Curaçao heeft woensdag 13 februari 2013 (ex Artikel 2:271 van het Burgerlijk Wetboek) bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint Maarten en van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een verzoek ingediend om een civiele enquête te entameren naar het beleid en de gang van zaken bij: Integrated Utility Holding NV. (Aqualectra); Curaçao Oil (Curoil) NV en Curoil Gas NV; Refineria di Kòrsou NV en de nauw aan de genoemde NV’s verbonden rechtspersonen.

 
Op 25 juli 2012 heeft stichting Fundashon Akshon Sivil (FAS) het Openbaar Ministerie verzocht een civiele enquête te entameren naar het beleid en de gang van zaken bij de bovengenoemde Integrated Utility Holding NV, Curaçao Oil NV en Curoil Gas NV en Refineria di Kòrsou NV.
 
Het Openbaar Ministerie heeft FAS uitgenodigd het verzoek nader toe te lichten.  Ook de bovengenoemde bedrijven zijn gevraagd naar hun reactie op het enquêteverzoek. De Minister van Financiën en Economische Ontwikkeling heeft op 26 oktober 2012 zijn steun geuit voor de onderhavige enquête en overlegde tevens de quick-scans opgemaakt door SOAB. Het Openbaar Ministerie Curaçao constateert dat de drie genoemde overheidsvennootschappen (en de nauw daaraan verbonden rechtspersonen) de energie en water keten op Curaçao beheersen en derhalve vrijwel letterlijk van levensbelang voor Curaçao zijn. Daardoor is het algemeen belang evident in het geding bij de gang van zaken bij deze rechtspersonen. 
 
Gelet op de argumenten aangedragen door FAS is er alle reden een onderzoek in te stellen naar het beleid en de gang van zaken bij de genoemde rechtspersonen vanaf in ieder geval 10 oktober 2010, het moment waarop Curaçao een autonome status binnen het Koninkrijk kreeg. 
 
In het verzoek van het OM aan het Gemeenschappelijk Hof is ook verzocht om de volgende personen in het onderzoek te betrekken, te weten Oswald Celso van der Dijs, voormalig President-commissaris bij Refineria di Kòrsou NV, Ray Anthony Treurniet, voormalig commissaris bij Integrated Untility Holding NV (Aqualectra) en Gerrit F. Schotte, voormalig Minister van Algemene Zaken en toenmalige vertegenwoordiger van de aandeelhouder van Integrated Utility Holding NV. (Aqualectra). Dit gelet op het gefundeerde verwijt van de zijde van FAS dat deze personen zich aan wanbeleid hebben schuldig gemaakt.
 
Het Openbaar Ministerie acht het van belang dat de in te stellen onderzoekscommissie zodanig wordt samengesteld dat er sprake is van “betrokkenheid in distantie” en dat de commissie over de benodigde deskundigheid beschikt. Daartoe zou de onderzoekscommissie volgens het OM deels uit personen van buiten Curaçao moeten zijn samengesteld en over faillissementsdeskundigheid en financiële deskundigheid moeten beschikken.

 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.