Aangifte tegen Dowers en cateraar gevangenis

ORANJESTAD — John’s Pizza & Catering Service heeft aangifte bij de Landsrecherche gedaan tegen Justitie-minister Arthur Dowers (AVP) en vier door hem benoemde leden van de commissie die over de aanbesteding ging voor het kiezen van een nieuwe gevangeniscateraar.

 
Ook is het cateringbedrijf een kort geding gestart tegen de overheid en de nieuwe gevangeniscateraar Calloway met dwangsommen van 25.000 florin per dag(-deel). Dit werd vanmorgen bekend gemaakt door de advocaat van het cateringbedrijf.
 
De aanklacht tegen de bewindspersoon en de commissieleden betreft valsheid in geschrifte en bedrog. Dat zou tijdens de openbare aanbesteding hebben plaatsgevonden. Voor die aanbesteding was de relatie tussen de overheid en John’s al verstoord omdat de overheid van het contract af probeerde te komen. Vorig jaar leidde dit tot een kort geding waarbij de rechter de overheid oplegde dat zij binnen drie maanden een openbare aanbesteding moest organiseren. Er was wellicht sprake van overtreding van de wet, aldus de rechter, hangende de bodemzaak. De overheid was namelijk in augustus overgestapt naar gevangeniscateraar Calloway. Volgens minister Dowers was dit slechts tijdelijk en lag het houden van een openbare aanbesteding in het verschiet.
 
Aan de aanbesteding deden uiteindelijk alleen weer de twee bedrijven mee: John’s en Calloway. Op 30 november 2012 moesten de offertes binnen zijn en op 28 december kreeg John’s te horen dat het bedrijf niet de opdracht had gekregen. De offerte was namelijk lager beoordeeld dan die van Calloway. John’s vindt echter dat de procedure niet eerlijk is verlopen en ook in strijd is gehandeld met de wetgeving voor openbare aanbestedingen. Zo beweert het bedrijf dat Calloway na de sluitingsdatum nog stukken heeft ingediend. Daarvan is bewijs aan de hand van datumstempels. Ook zou een lid van de aanbestedingscommissie in een brief, voordat de aanbesteding was afgerond, de minister hebben geadviseerd om met Calloway door te gaan op verzoek van een aantal gevangenen. John’s zegt zelf in ieder geval de goedkoopste offerte te hebben ingediend en per maaltijd 6,30 florin goedkoper te zijn. Bij de volume van 400 maaltijden per dag zou het prijsverschil met Calloway een miljoen florin per jaar zijn, aldus de cateraar.
 
Daarnaast zet John’s vraagtekens bij de beoordeling van de commissie. Daarbij zijn er punten beoordeeld die niet als vereisten dan voorwaarden in het bestek door de overheid waren aangegeven. Bovendien zijn in de beoordeling onwaarheden over John’s neergezet, zegt het cateringbedrijf, vandaar ook de aangifte voor valsheid in geschrifte.
 
Het kort geding dient op 27 februari. En daarbij wil John’s dat de rechter verbiedt dat de overheid de gevangeniscatering aan Calloway gunt op straffe van een dwangsom van 25.000 florin per dag. Ook Calloway is gedaagd om op straffe van dezelfde dwangsom geen maaltijden te verstrekken aan gevangenen. Een reactie van de partijen was voor sluiting van deze editie nog niet voorhanden.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.