Signaalfunctie notaris bij uitbuiting ouderen

NETHERLANDS - Notarissen starten dit voorjaar een proef om uitbuiting van ouderen tegen te gaan. De beroepsorganisatie van notarissen KNB zegt dat ouderen regelmatig door familieleden en bekenden onder druk worden gezet om hun testament aan te passen.

 
Enkele tientallen notarissen worden straks getraind om zulke misstanden te herkennen en tegen te gaan. Als ze vermoeden dat er sprake is van uitbuiting, kunnen ze dat bij een speciaal meldpunt aangeven.
 
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport schat dat jaarlijks 30.000 ouderen het slachtoffer worden van financiële uitbuiting. Tachtig procent van hen is vrouw. Het komt volgens KNB steeds vaker voor dat het testament van een oudere wordt veranderd en dat anderen zich ongewenst bemoeien met geldzaken komt volgens de beroepsorganisatie vaker voor.
 
Vooral ouderen die alleen wonen en weinig sociale contacten hebben, zijn volgens de beroepsorganisatie kwetsbaar. Als directe familieleden of andere mensen zich opdringerig gedragen en overal mee naar toe gaan, zouden er bij notarissen lampjes moeten gaan branden.
 
De notarissen werken voor de proef samen met het ministerie. Ook gemeenten, banken, woningcorporaties en organisaties voor thuis- en mantelzorgers doen mee aan de proef. De proef begint in vier gemeenten. Over welke gemeenten het gaat, is nog niet bekendgemaakt.
Het is voor het eerst dat met deze partijen en op lokaal niveau een dergelijke proef wordt gedaan, legt een woordvoerder van het ministerie uit. "Met de proef hopen we erachter te komen waarop gelet moet worden bij het signaleren van misbruik, wie dit het snelste kan herkennen en hoe we dit het beste kunnen tegengaan."
 
Als ouderen merken dat ze onder druk worden gezet, kunnen ze zelf aankloppen bij bijvoorbeeld ouderenbonden of een ombudsman voor ouderen. Ook kunnen ze een ander familielid of boekhouder vragen om degene met hun pasje of een volmacht eens ter verantwoording te roepen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.