Staten vóór onderzoek positieve discriminatie

WILLEMSTAD — De Staten hebben gisteren een motie aangenomen waarbij de regering wordt gevraagd om een onderzoek te laten verrichten naar de mogelijkheid om ouderen die veel geld verdienen, na het bereiken van het pensioengerechtigde leeftijd premies van de algemene ouderdomsverzekering blijven betalen.

 
De motie, uit de koker van onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran, kreeg steun van de coalitie en MAN-lid Hensley Koeiman. Partijgenoot Charles Cooper woonde de stemming niet bij.
 
Volgens de coalitiepartijen moet de motie in het licht worden gezien van het principe dat de bredere schouders meer moeten dragen. Een kwestie van solidariteit, aldus PS-leider Helmin Wiels. Het voorstel van Sulvaran gaat ervan uit dat ouderen die boven een vastgesteld minimumbedrag verdienen, met behoud van hun aov in het fonds kunnen blijven storten. Het vloeit voort uit een eerder voorstel van PNP-leider Humphrey Davelaar, die zich afvroeg waarom mensen die veel geld verdienen dezelfde aov moeten krijgen als iemand die met een minimuminkomen rond moet zien te komen. Positieve discriminatie, aldus de PNP’er.
 
Over de motie was er gisteren veel te doen. Het document zat vol spel- en tikfouten, tot hilariteit van MFK-fractielid Amerigo Thodé. Fractiegenote Jacinta Scoop-Constancia constateerde op haar beurt dat nadat ouderen ‘hun bril en tanden’ kwijt zijn geraakt onder de basisverzekering ziektekosten (bvz), zij nu ook hun geld hiermee kwijt zullen raken. Sulvaran pareerde deze kritiek door erop te wijzen dat zijn voorstel gericht was op personen die in staat zijn om ‘honderden brillen en tanden voor de gehele buurt’ te kopen. Wiels wees op zijn beurt op het feit dat de motie weliswaar fouten bevatte, maar dat het voorstel in ieder geval het hart op de juiste plaats had.
 
Bij het stemmen viel op dat Koeiman voor de motie stemde. Hij stelde voorstander te zijn van verder onderzoek, maar dat zijn partijgenoot Cooper niet aan de stemming meedeed. PAR-lid Zita Jesus-Leito motiveerde haar stem door te stellen dat de regering niets meer moest onderzoeken, maar over moest gaan tot het uitvoeren van maatregelen om de gevolgen van de aanpassing van de aov-wet te kunnen compenseren.
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.