"Oorzaak afketsen overname bij Van Lanschot

WILLEMSTAD — De overname van Van Lanschot Curaçao is afgeketst en de oorzaak daarvan ligt bij Van Lanschot, aldus Gregory Elias van United Bank & Trust, het Curaçaose bedrijf dat de Curaçaose tak van Van Lanschot zou overnemen.

 
Elias reageert daarmee op een uitspraak van woordvoerder Etienne ter Brake van Van Lanschot in de media dat United niet aan voldeed aan bepaalde voorwaarden bij deze transactie, die gesteld waren door de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten, en op een gedeelte van de ‘trading update’ op de website van Van Lanschot. Dat luidt: “United Bank & Trust (‘United’) ziet af van de koop van de bancaire activiteiten op Curaçao en het trustbedrijf van Van Lanschot. Van Lanschot en United hebben geen overeenstemming kunnen bereiken over de overname als gevolg van de gestelde eisen door de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten aan United voor het verkrijgen van een verklaring van geen bezwaar. Van Lanschot zal de bancaire activiteiten op Curaçao op korte termijn beëindigen, de opties ten aanzien van het trustbedrijf worden onderzocht.”
 
Van Lanschot is de oudste onafhankelijke bank van Nederland, die hoofdkantoor houdt in Den Bosch. De bank kondigde in april vorig jaar aan dat zij met haar bancaire en trustactiviteiten op Curaçao ging stoppen. In dezelfde maand werd bekend dat United deze activiteiten zou overnemen. United kocht op 25 procent alle aandelen, waarna Van Lanschot uiterlijk op 1 oktober 2012 moest leveren. Omdat dit niet gebeurde beëindigde United op 2 oktober de overeenkomst, waarna Van Lanschot een kort geding aanspande, waarbij United in het gelijk werd gesteld. Door het afketsen verliezen zo’n 30 mensen per 1 mei hun baan, iets wat United zeer betreurt. Volgens Elias had United al investeringen gedaan. “United is het niet eens met de door de heer Ter Brake gewekte indruk dat United de oorzaak zou zijn van het afketsen van de overnametransactie van Van Lanschot Bank Curaçao plus het trustbedrijf. United heeft er, integendeel, alles aan gedaan om de beoogde transactie te laten slagen. Van Lanschot kon echter niet leveren waartoe zij zich verplicht had. Dit is ook bevestigd in een kort geding door de rechter in Amsterdam, die de beide eisen van Van Lanschot tegen United, namelijk uitvoering van de overname dan wel een bevel om door te onderhandelen bij vonnis van 19 oktober 2012, heeft afgewezen.”
 
(Amigoe)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.