Twee artsen geven fraude toe

WILLEMSAD - In het onderzoek naar grootschalige fraude binnen de gezondheidszorg hebben inmiddels twee artsen bekend fraude te hebben gepleegd. Ook hebben zij toegezegd het onterecht ontvangen bedrag te zullen terugbetalen.

 
Dat bevestigt Inspecteur voor de Gezondheidszorg Jan Huurman tegenover het Antilliaans Dagblad. De bekentenissen volgden pas nadat Huurman de artsen met bewijsmateriaal had geconfronteerd. ,,Dit is pas het begin, het onderzoek is nog lang niet klaar”, stelt de inspecteur.
 
Half februari kaartte Huurman zijn vermoedens over grootschalige fraude binnen de gezondheidszorg aan. Er lag bewijs tegen één medisch specialist, maar er waren sterke aanwijzingen dat het probleem wijderverbreid is. ,,Het is ernstig. De dokters gaven pas toe toen ik het bewijs zwart op
wit kon overhandigen. Ik ben bovendien teleurgesteld over wat ik tot nu toe van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) heb ontvangen. Het lijkt wel eenrichtingsverkeer, er komt wel informatie van onze kant, maar we krijgen weinig terug.”
 
Vorige week had Huurman een ontmoeting met de SVB, waarbij gekeken werd hoe de inspectie en
de SVB samen konden gaan werken. De fraude spitst zich vooral toe op operaties rond het tegengaan van overgewicht. 
Omdat lang niet alle operaties hieromtrent worden vergoed door de SVB, geven specialisten een ander type operatie op waar wel een vergoeding voor staat, zo legt de inspecteur uit.
De SVB kent aan elk soort operatie een code toe. De specialisten verweren zich door te stellen dat de SVB niet altijd een code afgeeft, maar in deze twee specifieke gevallen was dat volgens Huurman niet aan de orde. ,,Voor de uitgevoerde operatie was wel een code beschikbaar, maar die werd niet vergoed. Daarom is een andere code opgegeven. De artsen hebben zowel contant van de patiënt geld ontvangen, als een declaratie bij de SVB ingediend.”
 
In de dossiers komt uiteindelijk iets anders te staan dan de handeling die daadwerkelijk is uitgevoerd. In de ontslagbrief aan de huisarts wordt de ene operatie gemeld, terwijl het een andere betrof.
,,Dit probleem moet dan ook breder zijn, want de huisarts weet natuurlijk wel waar de patiënt echt
aan lijdt. Dit toont aan hoe lek het systeem is, en hoe slecht het toezicht van de SVB hierop is.”
 
Huurman vergelijkt de zaak met de bekende dopingschandalen in de wielrennerij. ,,De renners bekenden pas nadat zij gepakt waren tijdens een controle. Tot die tijd blijft iedereen glashard ontkennen. Ook hier is discussie geweest of dat wat ik aan het licht breng wel fraude is, of dat het zodanig vervlochten is met de chaotische cultuur van het eiland dat je het de dokters niet kwalijk kan nemen. De fraude is algemeen bekend, maar ze kwamen er mee weg.”
 
Relatd article:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.