OM eist werkstraf in Rotterdams havenschandaal

NETHERLANDS - Justitie probeert de vroegere advocaat van zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen alsnog veroordeeld te krijgen voor zijn rol in het Rotterdamse havenschandaal.

 
Het Openbaar Ministerie (OM) eiste maandag in hoger beroep opnieuw een geldboete van 50.000 euro, een werkstraf van 240 uur en en een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden tegen Jacob Cornegoor van advocatenkantoor Spigt Litigators voor valsheid in geschrifte.
 
De Rotterdamse rechtbank sprak hem in eerste aanleg vrij omdat de rechtbank in Rotterdam opzet niet bewezen achtte..
 
Cornegoor maakte in 2004 de stukken op waarin de bevoegdheid van toenmalig havendirecteur Willem Scholten om bankgaranties af te geven werd bevestigd. Op basis van deze documenten leenden banken tientallen miljoenen euro's aan het RDM-concern van Joep van den Nieuwenhuijzen. Toen RDM failliet ging, bleken de de garanties waardeloos omdat Scholten de bevoegdheid niet had.
 
Volgens justitie heeft Van den Nieuwenhuyzen oud-topman van het Havenbedrijf Willem Scholten omgekocht, zodat hij de omstreden bankgaranties zou ondertekenen.
 
Scholten werd in 2010 veroordeeld tot acht maanden cel. Zijn hoger beroep loopt nog, net als de zaak tegen Van den Nieuwenhuyzen.
 
Het OM vindt dat de geëiste straf tegen Jacob Cornegoor recht doet aan de ernst van de feiten. "Bij de eis weegt zwaar mee dat verdachte vanuit zijn hoedanigheid als advocaat het vertrouwen heeft geschaad in het economische verkeer. Ook heeft hij het aanzien van de beroepsgroep van advocaten geschaad."
 
Het OM stelt dat de verdachte geen enkele vorm van berouw heeft laten zien ten aanzien van de schade die hij heeft aangericht of inzicht in zijn handelen. 'Hij blijft hardnekkig ontkennen en bovendien volhouden dat, los van een enkele fout die hij stelt gemaakt te hebben door over een bepaalde bepaling van de statuten ‘heen te lezen', zijn perceptie van de opstelling van de documenten een juiste is', aldus het OM.
 
De advocaat heeft altijd ontkend dat hij valsheid in geschrifte heeft gepleegd. De Rotterdamse rechtbank achtte het ook niet bewezen.
 
De zaak tegen Willem Scholten wordt later dit jaar in hoger beroep behandeld. De strafzaak tegen Joep van den Nieuwenhuijzen begint op 4 april bij de rechtbank in Rotterdam.
 
Related articles:

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.