Voormalig directielid SNS Buck Groenhof gearresteerd

NETHERLANDS - Woensdagochtend onthulde de Telegraaf dat opsporingsdienst FIOD een onderzoek is gestart bij de de pas door de staat verworven bankverzekeraar SNS Reaal. SNS Reaal liet per persbericht weten dat het ook zelf bij justitie aangifte heeft gedaan tegen een 'voormalig directielid'. De aanleiding daarvan is de uitkomst van een intern onderzoek.

 
Tegenover NRC bevestigt advocaat Jerry Hoff dat dit voormalig directielid Buck Groenhof van SNS Property Finance betreft. Hoffs client is gearresteerd op verdenking van onder meer oplichting en witwassen. Ook Groenhofs voormalige assistente bij de bank en verzekeraar is opgepakt en zit vast. Groenhof wordt dezer dagen verhoord en zal tot zeker eind deze week worden vastgehouden. Ook heeft justitie zijn huis doorzocht. Het voormalig directielid zou onder meer te hoge declaraties hebben ingediend.
 
De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) doet al enige tijd onderzoek naar de vastgoedactiviteiten van SNS Reaal. Het onderzoek zou zich richten op klanten, medewerkers en voormalige medewerkers. Ook liet de bank de afgelopen jaren zelf veertien vastgoedprojecten doorlichten. In al deze vastgoedprojecten die de bank financierde, bleek sprake van misstanden, variërend van ernstige nalatigheid tot fraude.
 
Groenhof werd in 2009 aangesteld om de verliesgevende vastgoedactiviteiten van Property Finance af te bouwen – het dochterbedrijf van bank en verzekeraar SNS Reaal dat vastgoed financierde. Door de grote verliezen op het vastgoed raakte het gehele bedrijf in de problemen. Twee weken geleden nationaliseerde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) SNS Reaal.
 
De bank heeft afgelopen vrijdag aangifte gedaan tegen haar voormalig directeur. Volgens een woordvoerder van SNS Reaal zijn “de voorlopige uitkomsten van een intern onderzoek naar mogelijke belangenverstrengeling” voor de bank de aanleiding geweest voor de aangifte. Het interne onderzoek door de bank is volgens bronnen eind vorig jaar gestart.
 
Even daarvoor was bekend geworden dat een voormalig medewerkster van Groenhof, Hetty van der Laar, bij de opsporingsdienst FIOD aangifte had gedaan tegen Groenhof. De stukken die zij bij de FIOD overhandigde, zijn ook in bezit van de bank.
 
SNS Reaal heeft maandag nog eens vier medewerkers van de vastgoeddochter op non-actief gezet vanwege vermoedens van belangenverstrengeling. Het gaat eveneens om enkele naaste medewerkers van Groenhof.
 
Advocaat Jerry Hoff van Groenhof laat in een reactie weten dat zijn cliënt “uitermate verrast” is door de gang van zaken. Hoff: “Hij zal volledige medewerking aan het onderzoek verlenen.”
 
De mensen die op non-actief zijn gesteld zijn de medewerkers die ooit door Groenhof bij SNS Property Finance op de afdeling 'restructuring en recovery' naar binnen werden gehaald.  De medewerkers werden volgens de Telegraaf ingehuurd via Stichting Herstructureringsgroep Nederland (HGN), 'een soort van uitzendnetwerk van advocaten, bankiers en taxateurs die organisaties helpen bij reorganisaties'. HGN wordt bestuurd door Leo Spigt, oprichter van het advocatenkantoor Spigt Litigators en de voormalige partner van Jerry Hoff, de huidige advocaat van Buck Groenhof. Eerder berichtte Quote al over de verbondenheid van Spigt met HGN.
 
Het viertal declareerde via de door Spigt bestuurde stichting miljoenen euro's. 'De beoogde puinruimers zogen de noodlijdende vastgoedpoot van SNS Reaal zodoende leeg, en versnelden daarmee volgens ingewijden de ondergang van de bank-verzekeraar', aldus de Telegraaf.
'Indien dit op waarheid berust, nemen HGN en ook ikzelf als voorzitter daarvan nadrukkelijk en onverdeeld afstand', reageerde Spigt.
 
Jerry Hoff laat FTM desgevraagd het volgende weten: 'Ik (of wij) ben/zijn uitermate verrast. Buck Groenhof verleent alle medewerking aan het onderzoek. Hij heeft niets te verbergen. Meer kan of wil ik niet zeggen. Simpelweg omdat ik niet meer weet.'
 
Advocaat Hoff zei eerder tegen FTM dat SNS al meerdere malen - vijf tot zes keer - een intern onderzoek naar Groenhof had gedaan, nadat er binnen SNS anonieme tips over Groenhof binnen waren gekomen. Die onderzoeken liepen volgens de advocaat telkens op niets uit.
 
In opspraak
De bij advieskantoor Boer & Croon aangesloten Groenhof kwam eind vorig jaar via het Financieele Dagblad in opspraak door vermeende belangenverstrengeling en vriendjespolitiek. Groenhof zou zich ook schuldig hebben gemaakt aan het vragen van steekpenningen vragen en het 'afromen' van projecten. De beschuldigingen waren afkomstig van een voormalige zakenpartner van Groenhof, Hetty van de Laar.
 
Groenhof beweerde dat hij het slachtoffer was van intimidatie en chantage en sloeg kort daarna terug door samen met zijn advocaat Hoff een quasi-rectificatie bij Het Financieele Dagblad af te dwingen.
 
Boer & Croon-partner Jos Zandhuis nam het ook op voor Groenhof. Tegen FTM zei Zandhuis dat hij de beschuldigingen van Van de Laar al geruimde tijd kende, er 'geen causaal verband' tussen het vertrek van Groenhof bij SNS en de verhalen die bij FD in de krant verschenen en dat Groenhof een 'voortreffelijke staat van dienst' had.
 
'Aanranding van eer en goede naam'
FTM berichtte vervolgens in december dat Groenhof op zijn beurt aangifte had gedaan tegen Hetty van de Laar en haar partner Koen Demesmaeker. Volgens Hoff had het paar zich verlaagd tot 'chantage' en hebben de twee de naam van de voormalige chief restructuring officer van SNS Property Finance willens en wetens door het slijk gehaald. Hoff sprak van de 'aanranding van eer en goede naam' van zijn cliënt.
 
Het was volgens Hoff 'niet te bevatten' waarom Van de Laar en haar partner Demesmaeker over waren gegaan tot het doen van een valse aangifte en het verspreiden van onware verhalen. 'Wat hadden ze in hemelsnaam gedacht? Dat ze daarmee bij SNS hun zin zouden krijgen? Dat is volstrekt ondenkbaar. Ik kan dan ook niet anders concluderen dat hun actie het gevolg is van blinde wraak. En het Financieele Dagblad heeft hen daar een podium voor gegeven. Onbegrijpelijk'
 
Volgens Demesmaeker lagen er niettemin 'overtuigende schriftelijke bewijzen' tegen Groenhof en was het niet uit blinde wraak dat zijn partner Van de Laar aangifte had gedaan. 'Het is voor Hetty van de Laar een principiële kwestie', zei Demesmaeker. 'Ze vindt dat er sprake is van onrecht. Ze heeft gezien hoe Groenhof zichzelf op kosten van de SNS bank, een bank die staatssteun nodig heeft, bevoordeelde en haar daarbij wilde betrekken. Groenhof wilde haar medeplichtig maken. Ik ben er gerust op dat de beschikbare documenten dat ook zullen aantonen'.
 
(Sources: NRC / ftm.nl)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.