Nader onderzoek vervuiling Shell

WILLEMSTAD - Leider van de partij PNP, Statenlid Humprey Davelaar, wil verdergaan met een onderzoek naar de vervuiling die Shell een kleine dertig jaar geleden heeft achtergelaten bij haar vertrek van Curacao. Dat onderzoek is vier jaar geleden begonnen. Binnen de coalitiepartijen is er overeenstemming om verder te gaan, zo zegt Davelaar.

 
"Het is een onderzoek naar de geschiedenis van de vervuiling in het hele gebied waar de Shell-raffinaderij stond en werkzaamheden verrichtte. Van de periode voordat Shell hier begin vorige eeuw kwam totdat de Isla het midden jaren tachtig overnam. Er zijn rapporten waarin staat dat er in die periode veel schade is aangericht aan de grond, aan de zeebodem en aan het grond-en zeewater. De vervuiling is dusdanig groot, dat het hele gebied is doordrenkt met olie. En verder is chemisch afval en ander afval opgeslagen", aldus Davelaar.
 
Het Schottegat-gebied, dat veel te lijden heeft gehad onder deze vervuiling, is volgens Davelaar heel belangrijk voor onze natuur. "Er zijn onderzoeken die stellen dat als we nu niets doen, de vervuiling zich steeds verder zal verspreiden en steeds meer schade zal aanrichten in de grond, de zeebodem, het grond- en zeewater. Er dringt nog steeds olie door, dat kan uiteindelijk in de Annabaai doordringen en die vervuilen." Volgens Davelaar kan er momenteel op verschillende gebieden op Curacao rond het Schottegat al geen gebruik meer worden gemaakt van grondwater, omdat dat vervuild is. Volgens de politicus is in 2009 begonnen met het historisch onderzoek. Hij heeft onlangs met de leiders van de coalitie gesproken om verder te gaan met het onderzoek. Daarover is overeenstemming bereikt. 
 
In 2011 is er tijdens het Interparlementair Koninkrijksoverleg (IPKO) ook over het onderwerp gesproken. Onder meer door Helmin Wiels. Volgens Davelaar heeft voormalig Tweede Kamerlid Ineke van Gent van GroenLinks zich er in het verleden ook vaak mee beziggehouden. Hij wil dat er verder wordt gegaan met het onderzoek, en legt uit waarom: "Luchtvervuiling is schadelijk. Maar de olie die in onze grond zit en het chemische afval, kan uitgroeien tot een nog veel grotere milieuramp", aldus Davelaar tegenover CBA Television.
 
Davelaar wijst naar een recente zaak waarbij Shell is veroordeeld tot het betalen van schadevergoeding in het Afrikaanse land Nigeria voor het veroorzaken van vervuiling. "We gaan voorlopig verder en hebben het vooraanstaande advocatenkantoor VanEps Kunneman VanDoorne gevraagd om ons te helpen te onderzoeken in hoeverre Curacao ook een zaak kan aanspannen wen winnen." Dit, ondanks het feit dat Shell in de jaren tachtig de raffinaderij aan de toenmalige Antilliaanse regering van PNP-premier Maria Liberia-Peters heeft verkocht voor een gulden waarbij de maatschappij zich vrijwaarde voor eventuele vervolging voor het veroorzaken van eventuele schade. Als het onderwerp goed en grondig wordt uitgevoerd is er de kans dat Shell er uiteindelijk voor kiest om rond de tafel te gaan zitten en te praten, aldus Davelaar.
 
(Source: www.ekvandoorne.com)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.