Curaçao neemt afscheid van Helmin Wiels

WILLEMSTAD — Curaçao heeft afscheid genomen van de politicus Helmin Magno Wiels (54). Vanmiddag kwamen de familieleden van Wiels, leden van de Staten, leden van de politieke partijen en het volk van Curaçao bijeen in Sentro Deportivo Kòrsou (SDK), voor een eerbetoon aan de overleden Wiels.

 
Duizenden mensen woonden vanmiddag de uitvaart bij. De lijkkist stond onder een tent voor de eretribune van het Ergilio Hato-stadion. Over de kist was een Curaçaose vlag gedrapeerd, terwijl deze zelf geopend was, maar met een glasplaat was afgedekt.
 
De uitvaart in het SDK kwam na een lange en emotionele dag. De dag begon in de ochtenduren toen het lichaam van Wiels bij El Señorial in de Van Leeuwenhoekstraat door een colonne onder politiebegeleiding werd opgehaald. Bij jet uitvaartcentrum werd Wiels opgewacht door tal van bekenden, familieleden, vertegenwoordigers van de pers en scholieren van een nabijgelegen school. Deze leerlingen vormden een speciale haag toen de lijkwagen vanuit de Van Leeuwenhoekstrraat vertrok richting de Staten.
 
Daar werd een officiële afscheidceremonie gehouden waarbij onder andere Statenleden, de gevolmachtigde minister Roderick Pietersz, waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede en vertegenwoordigers van Bonaire, Aruba en Sint Maarten aanwezig waren. De kist van Wiels werd overgedragen aan Ivar Asjes, Alex Rosaria, Melvin Cijntje, Humprey Davelaar, Glenn Sulvaran en Jaime Cordoba, die op hun beurt de kist naar binnendroegen.
 
Het moment dat de kist in de vergaderzaal werd ingedragen was zeer emotioneel. Vanuit de zaal was het gehuil van vele aanwezigen die hun emoties niet meer de baas waren, duidelijk te horen. Gedurende de plechtige vergadering die hierna volgde, ging alle aandacht uit naar de lege stoel, de plek waar Wiels altijd zat tijdens parlementaire vergaderingen. Voor de gelegenheid was er een witte doek over het bureau gelegd. Naast deze plek zat de zus van de overleden PS-leider, Marvelyne Wiels, die constant de witte doek aaide. Toen de colonne na de vergadering wegreed, werd conform de Curaçaose traditie water achter de lijkwagen gegooid.
 
Na de plechtige vergadering vertrok de colonne naar het partijgebouw van de PS in Palu Blanku. Onderweg werd de stoet opgewacht door een groot aantal mensen langs de weg. Bij het partijgebouw werd er even stilgestaan, waarna onder grote belangstelling richting het SDK werd gereden. In het sportcomplex werd de colonne opgewacht door duizenden aanwezigen, die ondanks de oproep van de nabestaanden toch rouwkleding droegen. De lijkkist werd onder een witte tent geplaatst, waarna het publiek erlangs werd gedirigeerd. Ook hier was sprake van zeer emotionele taferelen. Huilende mensen die een hand op de glazen afdekplaat legden, of die foto’s van de overledene probeerden te maken.
 
Ook in het SDK werd de uitvaart bijgewoond door de vele lokale en buitenlandse gasten die speciaal voor deze gelegenheid op het eiland zijn. Het ging hierbij om de Nederlandse minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, PvdA), de Arubaanse premier Henny Eman, de Arubaanse gouverneur Fredis Refunjol, en vertegenwoordigers van Venezuela, St. Maarten, Bonaire en het Parlatino. 
 
Verschillende personen spraken lovende woorden uit over Wiels. Zo kwamen verschillende pastoors aan het woord en werd er samen gezongen.
 
Ook personen uit het bedrijfsleven en politici hielden een toespraak. Zo kwam onder andere Ivar Asjes aan het woord die vol lof over de politieleider van de partij Pueblo Soberano sprak. Minister-president Mike Eman van Aruba sprak met krachtige woorden naar publiek en liet weten dat de leiders binnen het Koninkrijk niet bang hoeven te zijn. En moedigde aan tot meer saamhorigheid binnen het Koninkrijk en om de krachten te bundelen.
 
Demissionair premier Daniel Hodge sprak over zijn band met de overleden politicus en de kans die Wiels hem heeft gegeven om minister-president van Curaçao te worden. Voor de toespraak van Hodge liet hij weten dat dit voor hem een trieste dag is. “Maar deze ceremonie is heel mooi. Ik wist dat er veel mensen zouden komen, maar dat het er zoveel zouden zijn, had ik niet verwacht. Wiels was controversieel, maar je ziet dat hij veel mensen achter zich heeft staan. Een ceremonie als deze verdient hij dan ook.”
 
Ook minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties was aanwezig bij alle plechtigheden. “Wat hier gebeurt is heel indrukwekkend, dat geldt ook voor de ceremonie in de Staten. Ook het moment dat je een wit kleed ziet en dat leden van het parlement de kist naar binnen dragen. De emoties zijn voelbaar aanwezig. Het Curaçaose volk heeft alle reden om trots te zijn om hun zoon Helmin Wiels. Ik ben dan ook erg blij dat ik hier ben en dit kan delen met de aanwezigen.” Tijdens de toespraak in het stadion sprak Plasterk ook vol lof over de politicus. “Curaçao, gecondoleerd met het verlies van een belangrijk leider”, waren de openingswoorden van de minister tijdens de ceremonie in SDK. “Het Koninkrijk heeft een belangrijk leider verloren. Wiels heeft alles gegeven wat in hem zat voor Curaçao.” Plasterk gaf te kennen dat hij Wiels persoonlijk heel erg gaat missen. “Laten we dankbaar zijn dat wij deze man hebben mogen kennen. Laten wij zijn lessen onthouden en verder werken aan een voorspoedig Curaçao. Laten we zorgen dat Wiels trots kan zijn op wat de Nederlandse en Curaçaose regering samen kunnen doen”, sloot Plasterk af.
 
Ook de zus van Wiels kwam aan het woord. Zij liet weten dat Ivar Asjes aangewezen is als opvolger van Helmin Wiels. Hierna kwam de zoon van Wiels, die ook de voornaam van zijn vader draagt, aan het woord. Hij zei dat hij niet als politicus staat en over een politicus gaat praten. “Ik sta hier en praat over mijn vader. Voor jullie was hij een leider en een soldaat, voor mij was hij mijn vader. Laten we hem niet vergeten”, zei de zoon van Wiels. Hierna vroeg hij iedereen de vuist in de lucht te steken en te roepen: “Wij zijn allemaal Pueblo Soberano.”
 
Morgen wordt Wiels in besloten kring begraven.
 
De 54-jarige Helmin Magno Wiels werd op zondag 5 mei j.l. doodgeschoten in Marie Pampoen. Twee broers die kort na de moord een dreigvideo op Youtube plaatsten, zitten vast op verdenking van moord met voorbedachte rade. Het onderzoek in deze zaak is nog in volle gang.
 
Op de foto: Helmin Wiels tijdens een interview dat DCLP met hem had in januari 2012.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.