Initiatiefwetgeving PAIS ter bescherming van slachtoffers huiselijk geweld

WILLEMSTAD - PAIS heeft een wetsontwerp ingediend om in ernstige gevallen van huiselijk geweld, en kindermishandeling en zelfs in gevallen waar er sprake is van een dreiging van huiselijk geweld of kindermishandeling, de dader een tijdelijk huis verbod op te leggen.

 
In de huidige situatie gaan slachtoffers van ernstige vormen van huiselijk geweld vaak vanwege hun veiligheid en gezondheid “vrijwillig” het huis uit en moeten elders onderdak vinden. Het zijn juist deze personen die al pijn, leed en trauma’s hebben opgelopen en als kop op de voerpijl degene die hun vertrouwelijke omgeving moeten verlaten, veelal samen met hun minderjarige kinderen. Zij komen door deze situatie als het ware in een dubbele slachtofferrol te zitten of zoals in het Engels aangeduid ”victimised, met alle gevolgen van dien. Partido PAIS wil een einde aan deze situatie maken. De dader kan elk lid van het gezin zijn, vader, moeder en zelfs een kind. Het initiatief kent de dader ook rechten toe. Zo kan deze bijvoorbeeld bezwaar indienen tegen het besluit tot het verbod en heeft hij of zij tevens recht op hulpverlening en rechtsbijstand.
 
Met de oplegging van een tijdelijk huisverbod krijgt men de ruimte en de tijd om opgelopen of oplopende spanningen aan te pakken. Het gezin krijgt rust. In die periode kunnen er verder maatregelen worden getroffen waardoor structurele oplossingen voor en binnen het gezin kunnen worden gecreëerd. Het uiteindelijke doel is om geweld binnen gezinnen aan te pakken zodat opgroeiende burgers rust en vertrouwen kunnen krijgen waardoor ook zij zich kunnen ontwikkelen tot volwaardige betrouwbare en gezonde burgers.
 
De Verenigde Naties heeft het jaar 1994 uitgeroepen tot het Internationaal Jaar van het Gezin en 15 mei uitgeroepen tot Wereld Familie Dag. Op deze dag vraagt zij wereldwijd aandacht voor de belangen van families. Ook op Curaçao is er speciale aandacht voor het gezin in het kader van Wereld Familie Dag. Het gezin is de hoeksteen van onze samenleving. Kinderen groepen op in gezinnen en worden hierbinnen gevormd. Als het goed gaat met gezinnen, dan gaat het ook goed met de kinderen die er opgroeien. De fractie van Partido Pais heeft ervoor gekozen om speciaal in deze week, waar het gezin centraal staat, de intitiatiefontwerplandsverordening “Tijdelijk huisverbod” aan de Minister van Justitie aan te bieden. Dit, om aan te geven dat gezinnen belangrijk zijn omdat het succesvolle en waardevolle burgers voortbrengt indien er binnen het gezin geen geweld, maar vertrouwen en een liefdevolle warme sfeer heerst. Met dit wetsvoorstel wil de fractie van Pais daarin bijdragen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.