CRvB vraagt uitleg Hof van Justitie over Insolventierichtlijn

NETHERLANDS - De Centrale Raad van Beroep (CRvB) vraagt aan het Hof van Justitie van de Europese Unie (EU) om uitleg van de Europese regels over de rechten van werknemers als de werkgever geen loon meer kan betalen. 
Het gaat om de vraag of werknemers die geen burger van de EU zijn en die ook niet in Nederland mochten zijn, op grond van een EU-richtlijn wel recht kunnen hebben op een uitkering omdat zij nog loon tegoed hebben.
 
Aanleiding voor de vraag van het CRvB is een rechtszaak die een man met de Turkse nationaliteit aanspande. De man, zonder verblijfsvergunning, werkte voor een werkgever die op een gegeven moment nog maar een deel van het loon betaalde. Enkele maanden later ging de werkgever failliet. De Turkse man vroeg vervolgens aan uitkeringsinstantie UWV een uitkering, omdat hij nog loon tegoed had van zijn werkgever. Het UWV verstrekte de uitkering niet, omdat de Werkloosheidswet bepaalt dat een vreemdeling die niet in Nederland mag zijn, geen recht heeft op een uitkering. De rechtbank van ’s-Hertogenbosch was het eens met de beslissing van het UWV (LJN CA1633).
 
Insolventierichtlijn
 
Lidstaten van de EU moeten van de EU regelen dat werknemers die geen loon meer van hun werkgever krijgen, toch enkele maanden loon uit een fonds krijgen. Dat is vastgelegd in de EU-Insolventierichtlijn. Nederland regelde dat in de Werkloosheidswet. Een werknemer die illegaal in Nederland verblijft, heeft volgens het arbeidsrecht wel recht op loon. Maar volgens de Werkloosheidswet heeft die werknemer geen recht op een uitkering voor loon dat hij nog tegoed heeft. De Centrale Raad van Beroep wil nu weten of dit laatste in strijd is met het EU-recht.
 
Het CRvB is de hoogste rechter op het gebied van het sociale bestuursrecht, het ambtenarenrecht en delen van het pensioenrecht.
 
 
Centrale Raad van Beroep, datum verzoek 4 juni 2013. 
Zaaknummer 10/719 WW-P, LJN CA0789
 
Uitspraak van de rechtbank ’s-Hertogenbosch (thans rechtbank Oost-Brabant) is
Rechtbank ’s-Hertogenbosch, 18 december 2009
Zaaknummers: 08/2328, LJN CA1633

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.