Hof wil wrakingsverzoek morgen behandelen

WILLEMSTAD — René Visser die afgelopen maandag rechter Gustavo Polkamp en het hele hof heeft gewraakt, werd gisteren door hetzelfde gewraakte hof opgeroepen om morgenmiddag te komen opdagen voor de behandeling van het wrakingsverzoek. 

Maar hij zal niet opdagen voor de behandeling, verklaarde hij tegenover de Amigoe.

Visser begrijpt de oproep niet, gelet op het feit dat geen enkel lid van het hof kennis kan nemen van zijn verzoek daar iedereen gewraakt is. En zoals hij in het wrakingsverzoek al duidelijk heeft gemaakt, zal hij middels een brief de gouverneur verzoeken om iemand aan te wijzen die kennis kan nemen van het geschil.
 
Rechter Polkamp heeft op 7 mei jl. via een mail geweigerd dat advocaat Robert Bos, Visser op het eiland mag vertegenwoordigen in een geschil tussen hem en werkgever PricewaterhouseCoopers.
 
Volgens Visser heeft de rechter dit ten onrechte gedaan. Polkamp baseerde zich hiervoor op een artikel in de Advocatenlandsverordening waarin een aantal gemachtigden genoemd worden die hij wel kan weigeren. Hiermee introduceert het hof buiten de wet om een systeem van verplichte procesvertegenwoordiging via advocaten en het uitstervende beroep van zaakwaarnemers.
 
Dit artikel is echter niet van toepassing op Bos, nu hij geen beroepsgemachtigde als in dit artikel bedoeld kan zijn. Visser legt uit dat Bos in Nederland woont en bovendien al enige jaren geen beroepsmatig optredend gemachtigde is. Dit is al in 2010 door rechter Polkamp zelf vastgesteld.
 
Verder is Visser niet te spreken over het ingevoerde beleid om geen procesgemachtigden meer toe te laten als vertegenwoordigers van een procespartij. En omdat het hof daarvoor geen wettelijke grondslag heeft, werden alle leden van het hof (dus ook de president) gewraakt.
 
In de oproep voor de behandeling van het wrakingsverzoek morgenmiddag wordt opmerkelijk genoeg alleen de rechter genoemd en niet alle de hofleden, voegt Visser eraan toe. En volgens de wet moet de gouverneur – indien er geen of onvoldoende rechter zijn die van een geschil kennis kunnen nemen – een persoon (of een aantal vereiste personen) aanwijzen om dat geschil te behandelen. Er is in dit bijzondere geval geen bevoegde rechter meer om van het geschil kennis te kunnen nemen. “En die kan ook niet meer worden ‘gemaakt’ door de wraking ongegrond te verklaren. Ik zal dus morgenmiddag niet verschijnen bij de behandeling van het wrakingsverzoek.” Visser zal dus een verzoek bij de gouverneur indienen.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.