Notarissen melden meer ongebruikelijke transacties in 2012

NETHERLANDS - Notarissen hebben vorig jaar 23 procent meer meldingen gedaan van ongebruikelijke of verdachte transacties ten opzichte van 2011. Dat staat in het Jaaroverzicht 2012 van de Financial Intelligence Unit-Nederland (FIU-Nederland), een organisatie die zich vooral bezig houdt met de opsporing van witwassen en financieren van terrorisme.
 
Van de 391 verdachte transacties die vorig jaar bij de FUI-Nederland werden gemeld, zijn er bijna 250 afkomstig van notarissen. In 2012 meldde het notariaat daarnaast in totaal 440 ongebruikelijke transacties, tegenover 359 ongebruikelijke en bijna 200 verdachte transacties in 2011. Met de notariële transacties die vorig jaar werden gemeld is een totaal bedrag van ruim 41 miljoen euro gemoeid. Hoewel het aantal transacties hoger ligt, is dit bedrag lager dan in 2011. Álle transacties die uiteindelijk verdacht zijn verklaard door de FIU-Nederland, hebben tezamen een waarde van 680 miljoen euro.   
 
In het jaarverslag zet de FIU-Nederland een casus rond een alerte notaris uiteen, rond een makelaar die met schimmige redenen vroeg om aanvullende informatie over een pand. De notaris ging op zoek naar de koper, werd doorverwezen naar diens adviseur, maar deze persoon bleek onvindbaar. “Daarnaast constateerde de notaris dat de verstrekte informatie niet klopte met gegevens  uit het kadaster. De notaris weigerde vervolgens zijn diensten en meldde de voorgenomen transactie bij de FIU-Nederland. Na onderzoek bleek de argwaan van de notaris terecht. De koper bleek al meerdere keren voor oplichting, vervalsing en verduistering opgepakt te zijn geweest.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.