Jaarverslag OM Curacao 2012

WILLEMSTAD – Het Openbaar Ministerie (OM) meldt in haar vandaag verschenen jaarverslag dat het aantal overvallen op Curacao niet sterk is gestegen. In 2012 werden er 503 overvallen geregistreerd, in 2011 waren dat er nog elf minder.
 
Wel bestaat het idee dat de ernst van de overvallen is toegenomen.
 
Het OM wijst er bovendien op dat 22 slachtoffers van overvallen in 2012 boven de 70 jaar waren. Van de 503 overvallen zijn er 198 opgelost. Het oplospercentage is met 3 procent gestegen in vergelijking met vorig jaar, en was 39,4 procent in 2012. Het streven is om de helft van alle overvallen op te lossen.
 
Het baart het OM zorgen dat print- en zendmastgegevens vertraagd aangeleverd worden door een lokale provider.  Deze data worden in strafzaken regelmatig geraadpleegd. Het streven is om te komen tot een oplossing. 
 
Mensenhandel
 
Wat betreft de mensenhandel vindt het OM dat Curaçao op internationaal niveau een belangrijke stap in de goede richting heeft gezet met het strafbaar stellen van mensenhandel in het nieuwe Wetboek van Strafrecht. 
 
Ook in de Verenigde Staten is de wijziging opgemerkt. In het TIP-rapport (Trafficking In Persons) van het Amerikaanse Department of State krijgt Curaçao nu de Tier 2-status. Dit houdt in dat het land nog niet aan de minimale eisen voldoet, maar van voldoende goede wil is en zich inzet om verbeteringen te treffen.
 
In de afgelopen twee kalenderjaren voerde het OM drie grote onderzoeken naar mensenhandel uit. De eerste heette Remix en ging om het vervalsen van papieren waarmee mensen naar het eiland gesmokkeld konden worden. De overige twee onderzoeken heten Flamingo en Totolica. Hierin bleek Curaçao een doorvoerhaven voor Haitianen op weg naar Suriname.
 
In januari 2012 rondde het OM ook het onderzoek ‘Manager gezocht!’ af. Onderwerp daarvan is de uitbuiting van Indiase arbeidsmigranten op Curaçao. In het grootschalige onderzoek Victoria, dat deels in 2012 liep, sloot het net rond de daders zich in dit jaar. De zaak moet daarom nog voor de rechter komen.
 
Het OM voegt eraan toe dat er rekening mee moet worden gehouden dat het gaat om een ‘redelijk onbekend fenomeen’, waardoor extra aandacht voor mensenhandel nodig is voor een goede bestrijding ervan. In oktober vorig jaar heeft een OM-lid daarom deelgenomen aan een workshop van Interpol over mensenhandel.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.