Strafrechtelijk onderzoek naar ex-gezondheidsminister Buncamper-Molanus

PHILIPSBURG - Er komt toch een strafrechtelijk onderzoek naar de voormalige minister van Volksgezondheid, Sociale Zaken en Arbeid, Maria Buncamper-Molanus en haar echtgenoot Claudius.

Advocaat-Generaal Taco Stein bevestigde op maandag dat het onderzoek in ieder geval dit jaar van start gaat. "Er is geen enkele reden om dit onderzoek niet te doen," zei hij.

Het Engelstalige dagblad Today onthulde in December 2010 dat de Buncampers het economisch eigendom van een stuk erfpachtgrond voor drie miljoen dollar had verkocht aan het nep-bedrijf Eco-Green NV. Buncamper-Molanus verwierf het erfpachtrecht van de overheidsgrond tegen een jaarlijkse vergoeding van ongeveer 10,000 dollar in april 2008, toen zij zelf lid was van het Bestuurscollege.
 
In december van dat jaar, drie dagen nadat Eco-Green was opgericht met de stroman Theodore Oniel Walters als directeur, verkochten de Buncampers het economisch eigendom van de grond aan dit bedrijf. Walters is een gepensioneerde medewerker van publieke werken waar Claudius Buncamper jarenlang de scepter zwaaide.
 
Onder aanhoudende druk van de publieke opinie en de politiek trad Buncamper-Molanus op 23 december 2010 af. Oppositieleider William Marlin had in de aanloop naar haar val gesuggereerd dat de transactie iets met witwassen te maken zou kunnen hebben.
 
Een akte, getekend door notaris Francis Gijsberth,  toont aan dat Eco-Green $1.6 miljoen in contanten betaald zou hebben en dat de rest in 90 maandelijkse termijnen van 18,750 dollar zou worden voldaan. Bij haar aftreden verklaarde Buncamper-Molanus echter dat er geen geld van eigenaar was gewisseld tijdens de transactie.
 
Procureur-Generaal Dick Piar gaf al in 2011 toestemming voor een strafrechterlijk onderzoek, maar doordat het openbaar ministerie werd bedolven onder de moordzaken en andere tijdrekkende onderzoeken kwam het er steeds niet van.
Daar komt nu verandering in. Het misdaadtoneel in Sint Maarten is relatief rustig dit jaar waardoor er capaciteit beschikbaar komt om het onderzoek uit te voeren. Of dit ook daadwerkelijk tot vervolging en derhalve tot een rechtszaak zal leiden is niet zeker; dat hangt af van de uitkomsten van het onderzoek en of het Openbaar Ministerie voldoende bewijzen denkt te hebben voor een veroordeling.

Wijziging dienstverlening Gerecht in eerste aanleg Bonaire vanwege Coronamaatregelen van 21 t/m 30 september

KRALENDIJK – Om de verspreiding van het coronavirus Covid-19 tegen te gaan heeft het Gerecht in eerste aanleg Bonaire een aantal maatregelen genomen. Deze maatregelen gelden voorlopig vanaf vandaag, 21 september, tot en met 30 september 2020.

Politie neemt gevaarlijke honden in beslag

WILLEMSTAD - Heden heeft het HIT-team van de politie op last van de officier van justitie van het Openbaar Ministerie twee gevaarlijke honden in beslaggenomen. Dit naar aanleiding van een bijtincident dat deze zomer plaatsvond bij Koredor.

Openbaar Ministerie schikt met geldtransactiekantoren

De officier van justitie van het Parket Procureur-Generaal van Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Sint Eustatius en Saba (“OM”) heeft een tweetal geldtransactiekantoren op Sint Maarten – Popular Express en Money Express - een transactie aangeboden ter voorkoming van verdere strafrechtelijke vervolging.