Gedeputeerde en Statenlid Bonaire voor de rechter om vermeende corruptie

KRALENDIJK -   Voormalig minister van Economische Zaken van de Nederlandse Antillen en huidig gedeputeerde van Bonaire Burney El Hage moet 25 november voor de rechter verschijnen wegens corruptie, witwassen, valsheid in geschrifte en oplichting. Ramonsito Booi, voormalig gedeputeerde op Bonaire en Statenlid, staat die dag terecht voor corruptie, valsheid in geschrifte en oplichting.
 
De rechtszaak is de uitkomst van een grootscheeps onderzoek naar fraude en corruptie in het openbaar bestuur van Bonaire, sinds 2010 een bijzondere gemeente van Nederland.
 
Uit de dagvaardingen blijkt, zo bevestigt Booi desgevraagd, dat hij zich moet verantwoorden voor een grondtransactie. Booi zou een bedrijf, waarmee hij als directeur van het Bonairiaanse overheidsbedrijf en adviseur van het bestuurscollege van doen had, bevoordeeld hebben. Van hetzelfde bedrijf kocht hij privé een stuk grond, volgens de verdenking ver onder de marktprijs. El Hage staat terecht voor het aanmenen van giften rond de bouw van zijn woning en voor hypotheekfraude. Ook de vrouw van El Hage is gedagvaard. Het Openbaar Ministerie wil niet reageren.
 
Booi en El Hage zijn van Union Patriotiko Boneriano (UPB), de zusterpartij van het CDA op Bonaire. Booi was jarenlang partijleider en adviseur van het door de UPB gedomineerde bestuurscollege op Bonaire.
 
In 2008 begon het Openbaar Ministerie op de toenmalige Nederlandse Antillen een onderzoek naar fraude, steekpenningen en witwaspraktijken. Daaruit rezen ook verdenkingen tegen beide bestuurders. In 2009 deed de Rijksrecherche huiszoekingen bij Booi en El Hage. Na een sepot van de zaak beval het Gemeenschap Hof in Willemstad, Curaçao, in september vorig jaar dat beide politici toch vervolgd moesten worden.
 
Booi zegt de rechtszaak met vertrouwen tegemoet te zien: "Van het corruptieonderzoek naar acht dossiers is nog slechts de verdenking in één dossier over. Laat ze maar bewijzen dat Burney en ik iets gedaan hebben wat niet mag."
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.