Navarro stapt niet op naar aanleiding van Rapport-Pretu

WILLEMSTAD  – Minister van Justitie Nelson Navarro legt in de Staten verantwoording af over de dood van Luigi ‘Pretu’ Florentina en het onderzoek daarnaar. Pretu was de tweede verdachte in de moord op Wiels. In september werd zijn lichaam levenloos in zijn cel in Barber aangetroffen.
 
Eind september werd een commissie ingesteld om onafhankelijk onderzoek te doen naar de aard en omvang van de veiligheids-, en bewakingsmaatregelen die zijn getroffen in verband met de opsluiting van Pretu. Volgens de onderzoekscommissie ontbrak bij de beveiling van ‘Pretu’ de regie. Het personeel zou niet gekwalificeerd zijn en kreeg geen aanwijzingen. Binnen het politiekorps en het Openbaar Ministerie (OM) liet de communicatie veel te wensen over.
 
De commissie wijst ook naar Navarro die geen instructies zou hebben gegeven aan de verantwoordelijke leidinggevenden bij Justitie, het politiekorps en de gevangenis over de plaatsing van Pretu. Volgens Navarro blijkt uit het rapport niet dat hij gefaald heeft. Hij zal dan ook pas opstappen als het parlement hem naar huis stuurt. Volgens Navarro had niemand ook instructies van hem verwacht en gaf de minister die niet omdat hij er vanuit ging dat de politie en het OM de overplaatsing zelf konden afhandelen. “Dat is heel normaal.”
 
Tijdens een persconferentie zei Navarro dat hij na de dood van Pretu verkeerd is geïnformeerd door het Korps Politie Curaçao. “Dit heeft consequenties voor diegenen die doelbewust informatie hebben gemanipuleerd,” aldus Navarro. Ook vond hij dat de politie verantwoordelijk was voor het feit dat van de drie bewakers in Barber er maar een aanwezig was. De ander had zich ziek gemeld en een tweede kwam niet opdagen. Daar kon de minister niets aan doen, vond Navarro.
 
Volgens de minister wordt Curacao in zijn macht gehouden door de georganiseerde misdaad en hij wil dit gezamenlijk met de landen binnen het Koninkrijk gaan aanpakken. Tijdens het vierlandenoverleg in januari worden deze plannen verder uitgewerkt. De precieze details kan Navarro nog niet geven, maar in ieder geval hoopt hij dat 2014 een stuk veiliger zal zijn.
 
 
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.