President Hoge Raad waarschuwt

WILLEMSTAD – ,,Ongenuanceerde en ongefundeerde kritiek op de rechtspraak maken de geesten rijp voor inperking van de rol van de rechter.” Dit zegt Geert Corstens, president van de Hoge Raad der Nederlanden in Den Haag, waar rechtszaken uiteindelijk terechtkomen als partij(en) geen genoegen nemen met de uitspraak van het Gerecht in Eerste Aanleg of in hoger beroep bij het Gemeenschappelijk Hof van Justitie op de eilanden zelf.
 
Corstens bezocht recentelijk onder andere Curaçao en Aruba.
 
,,Rechtspraak is geen consumentengoed dat je al dan niet ter beschikking kunt stellen. Goede rechtspraak is noodzakelijk voor een goed functionerende samenleving. Daarvan moeten we ons voortdurend bewust zijn.”
 
Bedoeld of onbedoeld, bewust of onbewust, de uitspraken van de president van de Hoge Raad komen in een periode dat vanuit een bepaalde hoek veel – volgens velen ongenuanceerde en ongefundeerde – kritiek is op de rechterlijke macht; zowel het Openbaar Ministerie (staande magistratuur) als de rechters (zittende magistratuur).
 
Zo riep advocaat Eldon ‘Peppie’ Sulvaran van het kantoor Sulvaran & Peterson in een zitting eind vorig jaar tegen een rechter ‘Sodemieter op’, noemde begin dit jaar diezelfde rechter in de pers een crimineel en publiceerde naar aanleiding van het afgewezen wrakingsverzoek in het Antilliaans Dagblad van 9 januari het opiniestuk ‘Vergissing of corrupte rechters’.
 
Corstens stelt dat ‘de rechtsstaat steunt op de bevolking’.
 
,,Burgers geven natuurlijk eerder steun aan instituties die ze begrijpen en vertrouwen. Begrijpt het publiek niet goed wat de betekenis is van onafhankelijke rechtspraak, of raakt het vertrouwen daarin beschadigd, dan kan een voedingsbodem ontstaan voor maatregelen die afbreuk doen aan de rechtsstaat.”
 
Het verzekeren van begrip en steun voor de rechtsstaat vraagt voortdurende inspanning, vervolgt de president van de Hoge Raad.
Van de rechter zelf, maar niet alleen van de rechter; ook van de twee andere staatsmachten.
Bedoeld wordt naast de rechterlijke macht ook de wetgevende (parlement) en de uitvoerende (regering) macht.
 
,,Op hun vertegenwoordigers rust een zware gezamenlijke verantwoordelijkheid. Wil de rechtsstaat zijn levensvatbaarheid behouden, dan moeten zijn betekenis en het enthousiasme daarvoor, van generatie op generatie worden overgedragen.”
 
De rechter draagt daaraan volgens Corstens in de eerste plaats bij ‘door de kwaliteit van zijn rechtspraak’.
 
,,Een goed functionerende rechter in een stabiele rechtsstaat is niet alleen van belang voor de vrijheid van ons allen, maar ook voor ons sociaaleconomisch welzijn”
 
, vervolgt Geert Corstens, president van de Hoge Raad der Nederlanden, zijn betoog in de richting van de Caribische landen van het Koninkrijk.
 
,,Wie zou willen investeren in een land waarvan hij niet weet of hij in geval van conflict wel bij een onpartijdige en onafhankelijke rechter terechtkan?”
 
De zogenaamde rule of law index van het World Justice Project, ondersteund door de Neukom Foundation en de Bill & Melinda Gates Foundation, leert dat ‘er een stevige correlatie is’ (sterk verband) tussen de stand van de rechtspleging in een land aan de ene kant en het sociaaleconomisch welzijn in dat land aan de andere kant.
Corstens zegt hetzelfde maar op een andere manier:
 
,,Een land met een goede en betrouwbare rechtspleging waarin je gemakkelijk toegang hebt tot die rechter die echt onafhankelijk en onpartijdig is en met een redelijke snelheid opereert, heeft steeds ook een goed sociaaleconomisch profiel. 
Een land dat het qua positie van de rechter en de toestand van de rechtspleging slecht doet, zit in sociaaleconomisch opzicht onder aan de ladder.”
 
Het is volgens de president van de Hoge Raad ‘van groot belang dat regeringen, parlementen en rechters dit goed beseffen’.
 
Rechtspraak die de samenleving verder helpt, die door de samenleving wordt begrepen en vertrouwd en waarop zij trots kan zijn.
 
,,Daar gaat het om”, aldus Corstens.
 
In een democratische rechtsstaat is bijvoorbeeld ook de overheid aan het recht gebonden en kent dat recht waarborgen voor ieders individuele vrijheid.
 
,,Mensenrechten vormen de ruggengraat van onze beschaving. We moeten ze koesteren en niet proberen erop te beknibbelen.”
 
In een rechtsstaat draagt de overheid eraan bij dat tussen burgers onderling het recht wordt gerespecteerd.
 
,,Zij vormt een dam tegen eigenrichting. In een rechtsstaat wordt het recht op iedereen gelijk toegepast.”
 
De president van het Hof: ,,En in een rechtsstaat bestaat voor de vrijheid van elk van ons machtenscheiding. Scheiding dus van de wetgevende, de uitvoerende en zeker de rechterlijke macht. Burgers moeten hun recht desnoods kunnen afdwingen en toegang tot een onafhankelijke, deskundige rechter is daarvoor cruciaal.”
 
Over de Hoge Raad
 
De Hoge Raad der Nederlanden is de hoogste rechter in Nederland op het gebied van het civiele-, straf- en belastingrecht. Voor het civiele- en strafrecht is hij dat tevens voor Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius. De Hoge Raad is cassatierechter. Het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden bepaalt dat de rechtsmacht van de Hoge Raad ten aanzien van rechtszaken in Aruba, Curaçao, Sint Maarten en Bonaire, Saba en Sint Eustatius wordt geregeld bij rijkswet.
 
(Source: Antiliaans Dagblad)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.