CIFA Seminar Product Ontwikkeling 31 januari 2014

WILLEMSTAD - Op vrijdag 31 januari heeft de Curaçao International Financial Services Association (CIFA) een succesvol seminar georganiseerd met als titel: ‘Product Development: Creating New Opportunities”. Het doel van het seminar was om het publiek te informeren over de mogelijkheden om bestaande producten te verbeteren en zodoende de internationale concurrentiepositie van Curaçao te verbeteren.
 
Het seminar werd geopend door de heer Etienne Ys, de voorzitter van CIFA. Na de opening was het de beurt aan de sprekers de mevrouw Anuschka Cova van VBK+CO, de heer Dinesh Mishre van Spigt DC, de heer Peter Govers van Dammers Ship Agencies en de heer Eric de Vries van HBN Law. De productgroepen die werden besproken zijn: investeringsfondsen, vliegtuigregistraties, scheepregistraties en intellectueel eigendom. 
 
In de jaren ‘80 was Curaçao DE jurisdictie voor het vestigen van investeringsfondsen en dan met name hedgefunds. In de laatste decennia hebben andere jurisdicties de positie van Curaçao overgenomen. Anuschka Cova heeft aangegeven dat de wereldwijde markt voor investeringsfondsen groot is. Door het verbeteren van haar concurrentiepositie kan Curaçao meer fondsen aantrekken. De jurisdictie dient dan wel in te spelen op de vragen uit de markt en haar service niveau te verhogen. Dit kan worden gedaan door het introduceren van nieuwe producten toegespitst op bijvoorbeeld de Europese markt of op kleinere investeringsfondsen door het sneller opzetten van fondsen en het implementeren van digitale registratieprocedures.
 
Op het gebied van internationale vliegtuigregistraties loopt Curaçao achter op jurisdicties zoals Aruba en de Kaaimaneilanden. Volgens Dinesh Mishre heeft Curaçao de uitgangspunten om toe te treden tot de markt van internationale vliegtuigregistraties. Om dit te bewerkstelligen dient Curaçao wetgeving te introduceren om internationale vliegtuigen te registreren, haar FAA Category 1 Status terug te krijgen en dienen de vliegtuiginspecteurs opgeleidt te worden om meerdere typen vliegtuigen te kunnen controleren. 
 
In totaal staan er 90.000 schepen wereldwijd geregistreerd, 200 van deze schepen zijn geregistreerd in Curaçao. Om het aantal scheepsregistraties te laten groeien moet Curaçao scheepseigenaren snelle en op maat gemaakte oplossingen aanbieden. Hiertoe dient, volgens Peter Govers, de capaciteit van de Maritieme Autoriteit Curaçao te worden vergroot, particuliere beveiligingsorganisaties moeten worden toegestaan om in Curaçao geregistreerde schepen te beveiligen en om Curaçao op de witte lijst van vlaggenstaten te krijgen. 
 
Eric de Vries heeft gesproken over Intellectueel Eigendom. Het is op Curaçao mogelijk om merkrechten en patenten te registreren via het Bureau Intellectuele Eigendom. Via de Madrid Conventies is het tevens mogelijk om internationale registratieprocedures te starten. Er worden steeds meer internationale registratieprocedures gestart via Curaçao. Echter door het mogelijk maken van digitale IP registraties, het opzetten van een centraal loket met informatie over IP-regelgeving en het implementeren van nieuwe wetgeving om bijvoorbeeld artiesten en filmstudio’s aan te trekken, kan Curaçao het aantal registraties verder De algemene conclusie is dat Curaçao genoeg mogelijkheden heeft om haar concurrentiepositie te verbeteren en extra klanten aan te trekken door middel van product ontwikkeling. Het is belangrijk om in acht te nemen dat Curaçao op internationaal niveau de concurrentie aan dient te gaan. Dit betekend dat Curaçao de internationale ontwikkelingen moet blijven volgen en noodzakelijke veranderingen die door de internationale ontwikkelingen worden gedicteerd met snelheid moet doorvoeren om competitief te blijven. Daarnaast warenalle sprekers het erover eens dat Curaçao zich actiever moet promoten.
 
Bekijk hier de presentaties:
 
 
Over CIFA
De Internationale Financiële Sector is een belangrijke economische pijler. De sector is goed voor 8-10% van de Curaçaose economie en is een van de grootste bronnen van buitenlandse deviezen voor Curaçao. 
Als belangenorganisatie van de internationale financiële sector fungeert CIFA (Curaçao International Financial Services Association) als klankbord voor de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten. Daarnaast adviseert CIFA de overheid, toezichthouders en monetaire autoriteiten over aangelegenheden die betrekking hebben op de internationale financiële dienstverlening.
CIFA zet zich in voor de verdere ontwikkeling van deze belangrijke sector voor het land. De visie van CIFA is om Curaçao uit te laten groeien tot de toegangspoort naar keuze voor investeringsstromen van en naar Latijns Bovendien initieert en steunt CIFA de ontwikkeling van nieuwe concepten, producten en diensten door nieuwe state-of-the-art wet- en regelgeving (fiscaal, onderneming en compliance) actief te promoten.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.