Eilanden Dutch Caribbean doen weinig aan corruptiebestrijding volgens rapport INCSR

WILLEMSTAD — Curaçao, St. Maarten, Aruba en de BES-eilanden doen heel weinig aan corruptiebestrijding. Verder kan Aruba een voorbeeld zijn voor Curaçao en St. Maarten hoe internationale drugshandel bestreden moet worden. Dat staat in het International Narcotics Control Strategy Report (INCSR) 2013.
 
Corruptie onder overheidsfunctionarissen, in het bijzonder leden van de Kustwacht (Caribisch Gebied, red.), blijft zorgelijk en inspanningen om het probleem aan te pakken ontbreken vaak. Zo worden antecedentenonderzoeken naar ambtenaren die gevoelige functies bekleden nog steeds niet regelmatig uitgevoerd. Verder hebben veel overheidsinstanties de integriteitsnormen nog niet aangenomen.
 
Curaçao en St. Maarten zijn als jonge landen met een semi-autonome status binnen het Koninkrijk verder nog aan het leren hoe ze om moeten gaan met complexe problemen, zoals de internationale drugshandel. “Het is noodzakelijk dat beide eilanden regionale samenwerking en informatie-uitwisseling omarmen. Beide kunnen Aruba als voorbeeld nemen hoe dit bereikt kan worden.”
 
Curaçao heeft nog steeds weinig capaciteit om endemische drugsgerelateerde misdaad, geweld en corruptie effectief aan te pakken. Het rapport haalt daarbij aan dat dit mogelijk te maken heeft met de situatie binnen het Korps Politie Curaçao (KPC). “Het KPC heeft (sinds 2010) geen vaste chef en een algemeen gebrek aan leiderschap is een van de factoren die hebben bijgedragen aan het beperkte succes dat het politiekorps in 2012 heeft gehad bij drugsbestrijding. De prijs per kilogram cocaïne daalde op de lokale zwarte markt als gevolg van een instroom van deze drug.”
 
Op St. Maarten wordt het ook steeds erger, aldus het rapport. Volgens de Amerikaanse onderzoekers hebben de Colombiaanse en Dominicaanse drugsorganisaties hun basis naar St. Maarten verplaatst, aangezien de rechtshandhaving daar minder goed geregeld is.
 
De regionale instanties werken echter beter samen, waardoor een succesvol onderzoek in 2012 naar een Kroatische drugsorganisatie leidde, die probeerde om een lading van honderden kilo’s cocaïne van St. Maarten naar Europa te vervoeren. Daarnaast namen de KPSM en RST in samenwerking met Franse en Amerikaanse autoriteiten een paar honderd duizend Amerikaanse dollars in beslag van een Colombiaanse drugsorganisatie met basis op St. Maarten.
 
Verder meldt het rapport dat de autoriteiten van de voormalige eilanden van de Antillen in 2012 en 2011 respectievelijk 1,55 ton en 4,89 ton cocaïne in beslag hebben genomen.
 
Het INCSR is een jaarlijks rapport van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Congres. Het wordt opgesteld in samenwerking met de Foreign Assistance Act. Het beschrijft de inspanningen van diverse landen om alle aspecten van de internationale drugshandel te bestrijden.
 

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.