Cft hamert op financieel beheer

WILLEMSTAD — Het financieel beheer van zowel Curaçao als St. Maarten is nog niet op orde, constateert het College financieel toezicht (Cft) Curaçao en St. Maarten in zijn halfjaarrapportage over de tweede helft van 2013. De komende periode zal dan ook volledig in het teken staan van de verbetering van het financieel beheer.
 
Cft-voorzitter Age Bakker: “De vastgestelde begrotingen 2014 van beide landen voldoen aan de normen. Het is nu tijd voor the next step om ook daadwerkelijk in control te komen.” Feit is volgens de Cft-voorzitter dat er grote stappen zijn gezet voor wat betreft het in balans brengen van de begroting. “Vooral Curaçao heeft grote inzet laten zien met de invoering van diverse maatregelen om de begroting meerjarig sluitend te krijgen, waardoor er inmiddels ook weer geleend kan worden voor investeringen. Ook St. Maarten heeft recent een grote slag gemaakt met realistisch begroten voor 2014.” De begroting van Curaçao was tijdig vastgesteld, die van St. Maarten had een paar weken vertraging. “Niettemin is dit ook voor St. Maarten een stap vooruit, aangezien de begroting van het voorgaande jaar immers pas in september werd vastgesteld.”
 
Het Cft ziet dus verbeteringen, maar hamert op het aandachtspunt van goed financieel beheer. Op dit moment wordt er volgens het Cft door het ministerie van Financiën op Curaçao hard gewerkt aan initiatieven om het financieel beheer daadwerkelijk te verbeteren. “Het Cft spreekt de hoop uit dat deze inzet op korte termijn vruchten zal afwerpen. Alles dient er op gericht te zijn om begrotingswijzigingen en jaarrekeningen tijdig vastgesteld te hebben en uiteindelijk een goedgekeurde accountantsverklaring te krijgen. St. Maarten heeft zich de afgelopen maanden vooral gefocust op het vaststellen van de begroting. De problemen die het land had om de begroting sluitend te krijgen hebben ook te maken met tekortkomingen bij de belastingdienst”, aldus Bakker.
 
Het afleggen van verantwoording in de jaarrekening blijft een volgend punt van aandacht voor beide landen. “De jaarrekeningen komen te laat en bij controle krijgen zij zonder uitzondering een afkeurende accountantsverklaring. Dat wil zeggen dat de jaarrekeningen onvoldoende betrouwbaar zijn om te kunnen toetsen hoe en welke middelen er zijn besteed. Hierdoor verliezen de jaarrekeningen grotendeels hun waarde als controlerend instrument. Tijdige en correcte jaarrekeningen zullen er op termijn ook toe bijdragen dat het begrotingsproces soepeler verloopt. Dit geldt overigens ook voor de jaarrekeningen van de overheidsvennootschappen. Het Cft signaleert dat de risico’s met betrekking tot overheidsvennootschappen voor met name Curaçao nog steeds groot zijn, dus transparantie en tijdige verantwoording is ook voor deze organen van groot belang.”

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.