Ernst verwondingen neemt toe; aantal verkeersslachtoffers neemt af

Wegwerkzaamheden en files verantwoordelijk voor sterkste daling verkeersslachtoffers ooit
WILLEMSTAD - De Criminaliteitsbeeldanalyse 2014 laat twee belangrijke ontwikkelingen zien van de verkeersveiligheid: een positieve en een negatieve. In 2013 was het aantal ongevallen waarbij gewonden zijn gevallen het laagste sinds 2006.
 
Daar staat als negatieve ontwikkeling een stijging tegenover van het aantal verkeersslachtoffers dat een ziekenhuisbehandeling onderging. 
 
Dankzij de bijzondere samenwerking tussen het Openbaar Ministerie (OM), de vereniging van verzekeraars CBIA, Forensys, en het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), hebben de onderzoekers van de Criminaliteitsbeeeldanalyse 2014 (CBA) de analyse van verkeersongevallen op Curaçao snel kunnen uitvoeren. In totaal zijn 93.551 ongevallen in die analyse betrokken. Het betreft de periode 2005-2013. 
 
In het jaar 2013 werden er door Forensys 11.356 verkeersongevallen geregistreerd (4 meer dan in 2012). Het trieste aandeel van 15 verkeersdoden, is wel het op één na laagste van de afgelopen 9 jaar (alleen in het jaar 2012 was het nog lager). In 2013 vielen er 2.136 gewonden in het verkeer en dat is 28,5% minder dan in 2012 (2.987 gewonden). Positief is dat het aantal gewonden dus sterk is afgenomen. Helaas staat daar een toename tegenover van het aantal behandelingen in het ziekenhuis met maar liefst 40%. Terwijl het voorgaande jaar 2012 ook al een toename te zien gaf van 22%. Er vallen dus minder verkeersslachtoffers, maar hun letsel noodzaakt steeds vaker tot een behandeling in het ziekenhuis. 
 
Het aantal ongevallen waarbij één of meer gewonden waren te betreuren is overigens sterk gedaald. In 2013 betrof het 1.560 verkeersongevallen. Dat is ten opzichte van 2012 een daling van 34%. De onderzoekers van de CBA wijzen de vele wegwerkzaamheden aan als één van de twee oorzaken van de daling van het aantal verkeersongevallen met gewonden. Opgebroken wegen hebben als obstakels gediend, waardoor snelheid werd afgeremd of het verkeer werd omgeleid over smallere wegen. De daling van verkeersongevallen met letsel was groot op de Arubastraat (-50%), die als gevolg van de werkzaamheden aan de Julianabrug een groot deel van het jaar gedeeltelijk afgesloten is geweest. 
 
De werkzaamheden op de brug hadden verder positieve gevolgen voor de verkeersveiligheid op de Schottegatweg Zuid (-52% letselongevallen) en de Nijlweg (-36% letselongevallen). Op de Weg naar Westpunt hadden diverse opbrekingen eveneens een positief effect: 40% minder ongevallen met gewonden.
 
De files zijn de tweede oorzaak van de spectaculaire daling van verkeersongevallen met gewonden. Op de Santa Rosaweg daalde dat aantal met maar liefst 58%; op de Franklin D. Rooseveltweg met 45% en op de Caracasbaaiweg met 37%. Files zijn een bron van ergernis voor automobilisten, maar hebben een gunstig effect op de verkeersveiligheid. Dat mensen bij files gaan omrijden komt ook uit de CBA naar voren. Tegenover de daling op belangrijke hoofdwegen, staat een stijging van het aantal ongevallen met gewonden op bijvoorbeeld de Schout bij Nacht Doormanweg (+33%) en de Snipweg (+43%). 
 
Voor het jaar 2014 is de verwachting dat het aantal verkeersongevallen weer zal toenemen op de wegen waar het onderhoud is afgerond. Juist omdat deze wegen in nieuwstaat verkeren, zullen automobilisten mogelijk hun oude gedrag opnemen. De onderzoekers waarschuwen dat zonder aanvullende maatregelen, het aantal letselongevallen op die plaatsen mogelijk gaat uitstijgen boven dat van 2012. Maatregelen moeten vooral worden gezocht in het beperken van snelheid, het voorkomen van inhalen op gevaarlijke wegvakken, en het houden van voldoende afstand ten opzichte van een voorganger. Daar waar het onderhoud aan de weg wordt voortgezet of aangevangen, verwachten de onderzoekers voor het lopende jaar juist een daling van het aantal ongevallen met letsel. 
 
Het OM en de CBIA nodigen publieke- en private partners uit om hun verkeersacties en verkeersmaatregelen op de inzichten uit de ongevalsanalyse af te stemmen.
 
 
(Source: Openbaar Ministerie Curacao / Public Prosecutor's Office Curacao)

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.