Online Database Wetgeving

Een internationaal financieel centrum moet, om commercieel aantrekkelijk te blijven, inzichtelijk zijn. Daarom is het belangrijk dat alle internationale potentiële klanten en investeerders en hun financiële adviseurs online toegang kunnen krijgen tot onze nationale wetgeving. Daarnaast is het vanwege transparantie en het voldoen aan internationale richtlijnen ook van belang dat onze wetgeving rechtstreeks toegankelijk is voor onze (potentiële) verdragspartners en internationale organisaties zoals OECD en FATF/CFATF.
 
Daarom zijn CIFA en Dutch Caribbean Legal Portal, in maart van dit jaar, gezamenlijk gestart met het ontwikkelen van een online database met Curaçaose wetgeving. Het doel van dit project is om alle relevante wetgeving van Curaçao te digitaliseren en online ter beschikking te stellen. De verwachting is dat de database in de tweede helft van dit jaar wordt gelanceerd.
 
Het wordt steeds belangrijker dat wetgeving beschikbaar is. Op dit moment zijn er een aantal websites waarop wetgeving van Curaçao online is te raadplegen. Echter geen van de websites geeft een compleet beeld. De database die momenteel wordt ontwikkeld zal alle verordeningen en besluiten van voor en na 10-10-2010 en die per heden nog van kracht gaan bevatten. Na de lancering zal de database up-to-date worden gehouden met de nieuwe vorderingen en besluiten. 
 
Op Curaçao wordt nieuwe wetgeving middels fysieke publicatiebladen gepubliceerd. In het huidige digitale tijdperk is publicatie middels fysieke publicatiebladen niet meer de meest snelle en transparante manier van publiceren. Volgens Dutch Caribbean Legal Portal en CIFA is de meest voor de hand liggende methode om nieuwe wetgeving te publiceren via een formele website van de overheid. Een methode die in het buitenland al veelvuldig wordt toegepast. Voor het aanzien van de internationale financiële sector kan Curaçao niet achterblijven bij deze internationale trend. 
 
Het is essentieel dat de wetgeving naast het Nederlands ook in het Engels wordt gepubliceerd. In de huidige tijd van transparantie, internationale verbanden en internet dient een (kleine) internationaal gerichte jurisdictie, zoals Curaçao, haar wetgeving zelf in het Engels te vertalen en online te publiceren. Het is van essentieel belang dat verdragspartners, internationale organisaties, maar ook cliënten onze wetgeving kunnen In het verleden heeft CIFA, middels een extra financiële bijdragen van haar leden, de fiscale wetgeving van Curaçao ten behoeve van verdragsonderhandelingen kunnen vertalen naar het Engels en Spaans. Er moet echter een structurele oplossing worden gevonden aangezien Curaçao verplicht gaat worden steeds meer wetteksten op allerlei rechtsgebieden in het Engels beschikbaar te stellen en deze eventueel nog in andere talen te ontwikkelen. CIFA zal zich blijven inspannen om dit aspect van ons productaanbod te onderhouden.

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.