No cure no pay-advocatuur mogelijk via 'Arubaroute'

Artikel in Quote over 'no cure no pay'-zaken op Aruba:
Wat zijn die gekke eilandjes in de Caribische zee toch handig. Na alle verhalen over belastingontwijking via de Antillen, blijkt er ook een Antillenroute te bestaan voor het omzeilen van het Nederlandse verbod op no cure no pay voor advocaten.
 
Hoewel voor de incassopraktijk en bij letselschade een uitzondering wordt gemaakt, is het advocaten in Nederland nog altijd verboden om op basis van ‘no cure no pay’ –waarbij de klant alleen betaalt bij een bepaald positief resultaat- te werken. In Aruba, dat deel uitmaakt van het Koninkrijk der Nederlanden, geldt die regel niet. Zo kunnen Nederlandstalige advocaten met een ondernemende inborst dus toch een dergelijke risicopraktijk opzetten.
 
Advocaat te Aruba Gert Glas legt uit: 'Uniek is dus dat Arubaanse advocaten alle zaken op deze manier kunnen behandelen. Dus ook complexe zaken, waarin jarenlang moet worden geprocedeerd. Wij doen dan als Arubaanse advocaat het ingewikkelde en tijdrovende voorbereidende werk, terwijl het eenvoudige en goedkope proceswerk door een Nederlandse procesadvocaat wordt gedaan. Doordat een procesadvocaat tegenwoordig vrijwel niets meer kost door het afschaffen van het procuraat, kunnen wij dat risico wel nemen.’
 
Maar iedereen kan toch juridisch advies geven en daar dan voor de formaliteit een procesadvocaat tussen schuiven? ‘Ja dat kan, maar dan zou de procesadvocaat verantwoordelijk zijn voor de zaak. Als beëdigd advocaat binnen het Koninkrijk der Nederlanden kan ik alles doen wat een Nederlandse advocaat ook kan, en hoeft mijn procesadvocaat geen verantwoordelijkheid voor de (financiële afwikkeling) van de zaak op zich te nemen. Ik bied alles wat een Nederlandse advocaat ook biedt; ik kom op gesprek in Nederland en onderhoud de relatie met de cliënt. Het dure werk wordt alleen in Aruba gedaan.’
 
Robert Veldhoen van de Orde van Advocaten is niet onder de indruk. ‘Tja, volgens mij is dit niets nieuws. Het is een volstrekt grijs gebied omdat de Nederlandse Orde van Advocaten geen rechtsmacht heeft over Arubaanse advocaten. Het is vooral belangrijk wat er tussen deze Arubaanse advocaat en de Nederlandse procesadvocaat wordt afgesproken. Vooral die laatste zou zich moeten afvragen of hij wel een goed gevoel heeft bij een dergelijke constructie. Het is de vraag of een Arubaanse advocaat niet toch als tussenpersoon valt te kwalificeren, waarmee de procesadvocaat zich wellicht meer op de hals haalt dan hij denkt.’

Lawyer Roeland Zwanikken considers legal action against ABN AMRO Bank

THE HAGUE--Attorney-at-law Roeland Zwanikken at St. Maarten’s BZSE law office is considering legal action against the intention of the Dutch ABN AMRO Bank to close the bank accounts of its clients in the Dutch Caribbean.

Fiscaal onderzoek bij notariskantoren vinden doorgang

In het Antilliaans Dagblad: Fiscaal onderzoek bij notariskantoren
WILLEMSTAD – De fiscale onderzoeken bij de notarissen vonden en vinden, ondanks de beperkingen van Covid-19, weer doorgang en de medewerking aan de kant van notarissen en adviseurs is daarbij ‘over het algemeen goed’.

Juridische miljoenenstrijd tussen BNP Paribas en Italiaanse prinses verhardt

  • Bezit van Italiaanse Crociani-familie op Curaçao mag van rechter worden verkocht
  • De Crociani's ruziën al jaren met BNP Paribas over een claim van $100 mln
  • Curaçaos trustkantoor United Trust heeft 'geen enkele relatie meer' met Camilla Crociani
Een Italiaanse prinses met zakelijke belangen in Nederland heeft het onderspit gedolven bij diverse rechtbanken in een langslepend conflict met zakenbank BNP Paribas.